Analize

Načelničke kanditature u KS – nastavak marginalizovanja žena u bh. politici

Veoma mali broj žena kandidovanih za pozicije načelnica u devet opština u Kantonu Sarajevo sasvim je jasan indikator da se od Opštih izbora 2018. godine stanje po tom pitanju nije izmijenilo.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 15. 11. 2020. godine, politički subjekti u BiH predali su kanditatske liste zaključno sa rokom za njihovo podnošenje koji je istekao 17. 8. 2020. godine u 16 sati.

Nakon što Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) izvrši provjeru i ovjeru kandidata i kandidatskih listi, ovjerene kandidatske liste bit će objavljene u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja najkasnije do 1. 10. 2020. godine.

U međuvremenu, pojedini politički subjekti objavili su imena svojih kanditatkinja i kandidata za gradonačelničke i načelničke pozicije.

Ono što je u ovom trenutku privuklo pažnju Istinomjera je porazno mali broj žena koje su ključni politički subjekti u Kantonu Sarajevo kandidovali kada su u pitanju načelnička mjesta.

Tako je SDA za načelnike devet opština u KS kandidovala samo muškarce, i to aktuelnog načelnika Opštine Ilijaš, Akifa Fazlića, Hamdu Ejubovića u Hadžićima, Semira Efendića u Novom Gradu, Edina Smajića u Vogošći, Nedžada Ajnadžića u Centru, Ibru Berila u Trnovu te Nedžada Koldžu u Novom Sarajevu. Umjesto aktuelnog načelnika Ilidže, Senaida Memića, za tu opštinu SDA će kandidovati Fikreta Prevljaka, dok bi Jusuf Pušina trebao biti kandidat te stranke za načelnika Opštine Stari Grad.

Također, ni od strane “četvorke”, SDP-a BiH, Naroda i Pravde, Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste koji su ponudili zajedničke kandidate, nije ponuđena niti jedna kandidatkinja te je za načelnika Opšine Trnovo od strane ova četiri politička subjekta predložen Elvedin Tatarević, u Novom Sarajevu Hasan Tanović, Novom Gradu Sarajevo Adnan Delić, kandidat za načelnika Opšine Stari Grad bit će Ibrahim Hadžibajrić, Ilidže Nermin Muzur, Vogošće Dženan Brkanić, dok će u Ilijašu i Hadžićima to biti Amar Dovadžija odnosno Enes Kazić.

Ono što je za sada javnosti poznato je da će “boje” kandidatkinja za načelnice u KS braniti samo četiri kandidatkinje i to dvije iz DF-a, te po jedna iz SBB-a i Platforme za progres.

Tako će u Novom Gradu Sarajevo ispred koalicije DF-GS kandidatkinja biti Elma Mujadžić, a u Novom Sarajevu Adna Pandžić, dok je SBB u Novom Gradu Sarajevo kandidirao Sanelu Prašović Gadžo, a ispred Platforme za progres za glasove birača kao jednina kanditatkinja u toj opštini boriti će se Nejira Sarajlić.

Činjenica da su navedeni politički subjekti ukupno kandidovali 28 kandidatkinja i kandidtata od kojih je su samo četiri žene, u potpunosti ide u prilog tvrdnjama da je pozicija žena u politici u BiH i dalje veoma loša, te da nema naznaka da bi se to u bliskoj budućnosti moglo promijeniti.

Podsjećamo, problemu marginalizovanja žena na bosankosohercegovačkoj političkoj sceni Istinomjer je i ranije posvećivao punu pažnju, između ostalog i u analizama Mizeran broj žena kao nositeljica lista na izborima 2018. godine, te Poražavajući broj žena izabranih u entitetske i državni parlament.

Veoma mali broj žena kandidovanih za pozicije načelnica u devet opština u Kantonu Sarajevo sasvim je jasan indikator da se od Opštih izbora 2018. godine stanje po tom pitanju nije izmijenilo. Kakva je ukupna situacija na nivou entiteta i čitave države po pitanju broja žena kandidatkinja za gradonačelnice i načelnice opština, te nositeljica lista za opštinska i gradska vijeća kada su Lokalni izbori 2020. godine u pitanju, biće puno jasnije nakon što CIK BiH objavi ovjerene kandidatske liste.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!