Na autoputevima u RS zatvoreni sistem naplate

Krajem septembra tekuće godine iz JP “Autoputevi RS” najavili su da će “vozači koji prolaze autoputem Banjaluka – Gradiška uskoro putarinu plaćati po pređenom kilometru, jer bi na toj trasi u oktobru trebalo da bude uspostavljen zatvoreni sistem naplate.”

Podsjećajući tada da “ugradnja opreme i uređaja teče planiranom dinamikom, a istovremeno traje i modifikacija naplatne stanice “Jakupovci”, koja je do sada funkcionisala u otvorenom sistemu naplate na autoputu Banjaluka – Gradiška”, te da je taj dio radova u samoj završnici, iz “Autoputeva RS” su izjavili:

Plan je da svi radovi budu završeni u prvoj polovini oktobra i da na toj trasi počne naplata putarine po pređenom kilometru, baš kao na autoputu “9. januar” od Banjaluke do Doboja.

“Autoputevi RS”, 27.09.2019.

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske 15.10.2019. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, a nedugo zatim Vlada RS usvojila Uredbu o visini putarine za vožnju autoputevima Banjaluka-Gradiška i Banjaluka-Doboj, stekli su se uslovi za uspostavljanje novog sistema naplate putarine.

Tako je počevši od 01.11.2019. godine “sistem naplate putarine na 106 kilometara autoputeva u Republici Srpskoj u potpunosti zatvoren, a putarina će se naplaćivati po prijeđenom kilometru” rečeno je iz “Autoputeva RS”.

Kako se pored ostalog navodi, “vlasnici putničkih vozila koji su vožnju autoputem  Bosanska Gradiška – Banja Luka do sada plaćali 2,5 KM, ubuduće će plaćati po prijeđenoj kilometraži tako da će do Aleksandrovca vožnja koštati 1,5 KM, do Nove Topole 2,5 KM, a do Čatrnje 3,5 KM.”

Ovim Istinomjer obećanje “Autoputeva RS” u vezi uspostavljanja zatvorenog sistema naplate na autoputu Banjaluka-Gradiška i Banjaluka-Doboj ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba) 

Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019....

Izabran novi Nadzorni odbor RMU “Banovići”

Govoreći o problemima u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” federalni ministar energetike i rudarstva, Nermin Džindić istakao je da će Vlada Federacije BiH “ubrzo” riješiti probleme sa kojima se...Parlament FBiH uskoro odlučuje o prihvatanju zaduženja za nove trolejbuse

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...