MPIK BiH: Pravilnik o sezonskoj registraciji vozila i dalje na čekanju

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH, Saša Magazinović skrenuo je pažnju na propušteni rok Ministarstva komunikacija i prometa BiH kada je upitanju donošenje pravilnika na osnovu kojeg je već trebalo da bude omogućena sezonska registracija vozila.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH (MPIK BiH) tako je nedavno saopćeno da će sezonska registracija određenih vozila, konkretno motocikala, biti uskoro moguća i u ostalim djelovima BiH. Podsjećamo, sezonska registracije vozila moguća je u entitetu Republika Srpska.

Međutim, sličnom obećanju već smo svjedočili. Naime, početkom juna prošle godine iz MPIK BiH saopćeno je da je proveden “proces javnih konsultacija na Nacrt pravilnika o registraciji vozila koji obuhvata i nova pravila za rok važenja registracije motocikala” te da će motociklisti u BiH počev od ove godine “dobiti mogućnost registrovanja motocikala na period kraći od godinu dana.”

Ovaj pravilnik, nakon provedenog postupka konsultacija i izrade jedinstvenog prijedloga, predviđen je da se primjenjuje od 1. januara 2019. godine.

MPIK BiH,  05.06.2018.

Prema Nacrtu ovog pravilnika predviđeno je da “registracija vozila važi godinu, a za motocikle, tricikle, četverocikle, lake motocikle, vozila za stanovanje ili kampovanje, važenje registracije može biti i kraće od godinu dana, s tim da ovaj rok ne može biti kraći od šest mjeseci.”

Obzirom da pravilnik o registraciji vozila koji obuhvata i nova pravila za rok važenja registracije motocikala nije stupio na snagu kako je bilo najavljeno, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će pratiti da li će uskoro biti usvojen pravilnik kojim se omogućava sezonska registracija vozila u BiH.

(Istinomjer.ba)

Jesen prođe, novog Zakona o Danu Republike Srpske još nema

Početkom aprila tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je “da će Republika Srpska na jesen donijeti...

Odgođeno izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Početkom decembra ove godine ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Nekoliko dana kasnije saopćeno je da će...Novo Vijeće ministara BiH do Nove godine?

Uvjeren, kako kaže, da će Zoran Tegeltija na današnjoj 4. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Kluba...