MPIK BiH: Pravilnik o sezonskoj registraciji vozila i dalje na čekanju

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH, Saša Magazinović skrenuo je pažnju na propušteni rok Ministarstva komunikacija i prometa BiH kada je upitanju donošenje pravilnika na osnovu kojeg je već trebalo da bude omogućena sezonska registracija vozila.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH (MPIK BiH) tako je nedavno saopćeno da će sezonska registracija određenih vozila, konkretno motocikala, biti uskoro moguća i u ostalim djelovima BiH. Podsjećamo, sezonska registracije vozila moguća je u entitetu Republika Srpska.

Međutim, sličnom obećanju već smo svjedočili. Naime, početkom juna prošle godine iz MPIK BiH saopćeno je da je proveden “proces javnih konsultacija na Nacrt pravilnika o registraciji vozila koji obuhvata i nova pravila za rok važenja registracije motocikala” te da će motociklisti u BiH počev od ove godine “dobiti mogućnost registrovanja motocikala na period kraći od godinu dana.”

Ovaj pravilnik, nakon provedenog postupka konsultacija i izrade jedinstvenog prijedloga, predviđen je da se primjenjuje od 1. januara 2019. godine.

MPIK BiH,  05.06.2018.

Prema Nacrtu ovog pravilnika predviđeno je da “registracija vozila važi godinu, a za motocikle, tricikle, četverocikle, lake motocikle, vozila za stanovanje ili kampovanje, važenje registracije može biti i kraće od godinu dana, s tim da ovaj rok ne može biti kraći od šest mjeseci.”

Obzirom da pravilnik o registraciji vozila koji obuhvata i nova pravila za rok važenja registracije motocikala nije stupio na snagu kako je bilo najavljeno, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će pratiti da li će uskoro biti usvojen pravilnik kojim se omogućava sezonska registracija vozila u BiH.

(Istinomjer.ba)

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara...

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u Bosni i Hercegovini da je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za...Popravili auto i otputovali u Brisel

Komentarišući funkcionisanje mehanizma koordinacije, lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović je u intervjuu za Dnevnik 2 Federalne televizije rekao da se ne slaže sa kritikama...