Metrologijom protiv “ciklona, poplava, padavina i tako dalje”

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je na 9. sjednici usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj. Rasprava o zakonu je bila posebno zanimljiva s obzirom na to da su poslanici SDS-a, Tomica Stojanović i Miladin Stanić, raspravljali o nepostojećem zakonu o “meteorologiji”.

Tako je, govoreći o Zakonu met(eo)rologiji, Stojanović rekao:

“Ovaj zakon je bitan i značajan prije svega za poljoprivrednu proizvodnju, obzirom da od vremenskih uslova ova grana privrede u mnogome zavisi.”

Tomica Stojanović, 20. februara 2020

Predsjednik Kluba poslanika SDS, Miladin Stanić je govorio o važnosti “unaprjeđenja meteoroloških predviđanja prognoza”.

“Zahvaljujući unapređenju meteoroloških predviđanja i prognoza, se dešava da države razvijene svijeta iseljavaju stanovništvo prije na dva, tri, pet dana, provode mjere protiv vjetrova, protiv ciklona, protiv poplava, protiv padavina i tako dalje.”

Miladin Stanić, 20. februara 2020

U članu 3, Zakona o metrologiji stoji i cilj ovog zakona.

“Cilj ovog zakona je da obezbijedi upotrebu tačnih mjerila usaglašenih sa međunarodno utvrđenim zahtjevima, sljedivosti etalona do međunarodnih etalona i jedinstveno mjerenje u Republici Srpskoj.”

Član 3 Zakona o metrologiji

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!