Neistina

Mandat načelnika nakon prijevremenih izbora neće trajati pet godina

Tokom debate dvojice kandidata na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića (SDP) i Dženana Selimbegovića (SDA) oba kandidata govorila su o svojim programima, a Selimbegović je tom prilikom iznio i neistinitu tvrdnju u pogledu trajanja mandata novoizabranog načelnika.

Izvor: Screenshot / N1

Konačno ćemo, ako Bog da, do kraja ovog mandata, ja govorim o pet godina, bazen Bembaša staviti u funkciju građana.

Dženan Selimbegović, 17.10.2023.

Podsjećamo, prijevremeni izbori u Općini Stari Grad Sarajevo održat će se zbog toga što je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na sjednici održanoj 30. maja 2023. godine prihvatilo inicijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika, koju su predložila/e 23 vijećnika/ce. Na referendumu održanom 23. jula građani/ke Starog Grada izglasali/e su opoziv načelnika Ibrahima Hadžibajrića, koji je uhapšen u maju 2023. godine s još nekoliko osoba zbog sumnje na organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja i primanje i davanje dara.

Oba kandidata na prijevremenim izborima u Općini Stari Grad, koji će se održati 29. oktobra, predstavila su svoj program u kom su naveli aktivnosti za period od 2023. do 2028. godine. Čengić je svoju kandidaturu najavio početkom septembra, kada je i predstavio program, dok je Selimbegović svoju kandidaturu predstavio 16. oktobra.

Međutim, kako predviđa Izborni zakon BiH u članu 14.3 u tačci 4, “mandat članova organa izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima”. Iz navedenog je jasno da će mandat novoizabranog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo trajati do narednih Lokalnih izbora, koji bi se trebali održati u oktobru 2024. godine.

S obzirom na činjenicu da će mandat novoizabranog načelnika Općine Stari Grad trajati do redovnih Lokalnih izbora 2024. godine, a ne pet godina, kako je to ustvrdio Selimbegović tokom debate na N1 televiziji, Istinomjer će ovu tvrdnju ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!