Neistina

Lozančić: Sve je isto samo Ostalih nema

Niko Lozančić
Niko Lozančić

Ustavni amandmani koje su HDZ BiH i HDZ 1990 uputili u parlamentarnu proceduru identična su rješenjima iz tzv. ” aprilskog paketa” ustavnih promjena, rekao je poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić.

(24 sata info, 18.12.2012.)

Komentar:

Ako uporedimo amandmane na Ustav BiH koji su predloženi “aprilskim paketom”, sa amandmanima koje su nedavno predložila dva HDZ-a, a koji nisu prošli u Ustavno pravnoj komisiji PSBiH na sjednici 29.11.2012. godine, odmah se može ustanoviti da Niko Lozančić nije govorio istinu kada je ustvrdio da su ta dva rješenja identična.

Prema posljednjem rješenju koje su predložili HDZ BiH i HDZ 1990, izbor tri člana predsjedništva bi se vršio indirektno kroz PS BiH i predloženi kandidati bi mogli biti svi izabrani zastupnici u Predstavničkom domu PS BiH, gdje bi u konačnici “svaki klub naroda u Domu naroda, većinom glasova od ukupnog broja članova kluba, izabrao jednog kandidata s liste”. U ovom prijedlogu nigdje nije navedeno iz kojeg naroda dolaze kandidati, dok sa druge strane u “aprilskom paketu” stoji da “lista mora sadržavati najmanje po jednog člana Predsjedništva BiH iz svakog entiteta i najviše po jednog člana Predsjedništva BiH iz svakog naroda”.

Sličnost ova dva prijedloga se zaista ogleda u indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH, ali s obzirom da se u “aprilskom paketu” izričito spominje da članovi Predsjedništva dolaze iz “tri naroda”, što se u drugom prijedlogu ne spominje, jasno je da oni nisu identični.

Sa druge strane slične razlike postoje i kada govorimo o izboru članova Doma naroda PS BiH. U prijedlogu dva HDZ-a se navodi da ovaj dom ima 24 poslanika, gdje klubovi konstitutivnih naroda imaju po sedam članova, dok predstavnici građana/ki koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda imaju svoja tri predstavnika.

Rješenje u “aprilskom paketu” je predviđalo da Dom naroda ima 21 člana, od kojih je sedam Bošnjaka, sedam Hrvata i sedam Srba. Dakle u tom prijedlogu nije bilo mjesta za ostale u Domu naroda, a kako je u njemu i izbor članova Predsjedništva ograničen na konstitutivne narode, jasno se vidi da razlike postoje.

Osim toga, iz današnje perspektive je jasno da rješenja iz “aprilskog paketa” ne bi zadovoljila implementaciju presude “Sejdić-Finci”, no ona su i razmatrana nekoliko godina prije njenog donošenja.

Iz svega navednog vidi se da je Niko Lozančić izgovorio očiglednu neistinu u dijelu izjave koja se odnosi na identičnost dva prijedloga ustavnih amandmana.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!