Lokalni izbori: Obećanja i rezultati

Od 12 načelnika i gradonačelnika koje je Istinomjer pratio u prethodnom mandatu, njih 8 se ponovo kandidovalo na Lokalnim izborima 2016. godine. Pogledajmo kakva je trenutna “postizborna” situacija u ovim opštinama i gradovima.

close up of hand and voting ballot

Istinomjer je u prethodnom periodu ocijenio ispunjenost predizbornih obećanja u 12 bh. opština i gradova. Ponovo su se kandidovali načelnici opština Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Stari grad Sarajevo; te gradonačelnici Bijeljine, Tuzle, Širokog Brijega i Trebinja.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, svi načelnici i gradonačelnici koji su se ponovo kandidovali trenutno su u vođstvu u svojim gradovima i opštinama, osim gradonačelnika Trebinja, Slavka Vučurevića (PDP), koji se nalazi na drugom mjestu, iza kandidata SNSD-a Luke Petrovića. Vučurević je, na 79% obrađenih biračkih mjesta, osvojio ukupno 6.227 glasova – 325 manje nego 2012. godine. U mandatu koji je završio, Vučurević je ispunio 19,44% obećanja koja je dao 2012. godine, kojih je ukupno bilo 72.

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić (SDS) ostaće na ovoj poziciji i u predstojećem mandatu, ali je zabilježio lošiji izborni rezultat nego 2012. godine, budući da je (na osnovu 95% obrađenih biračkih mjesta) ovog puta osvojio 4.976 glasova manje. Mićić je na prošlim izborima dao najmanje obećanja od svih 12 načelnika, ukupno 9, od kojih je ispunio 2 (25%).

Na čelu Tuzle od 2004. godine nalazi se Jasmin Imamović (SDP), koji je i na ovim izborima dobio najviše glasova – premda, po dosadašnjim rezultatima na 88% obrađenih biračkih mjesta, 2.850 glasova manje nego prije četiri godine. Imamović je u svojoj kampanji 2012. godine dao svega 17 obećanja, od kojih je ispunio 35,29%.

Miro Kraljević (HDZ), načelnik Širokog Brijega, takođe je dobio izbore uz 1.100 glasova manje nego na prošlim izborima. Ovaj rezultat se vjerovatno neće puno promijeniti, budući da je u ovoj opštini obrađeno preko 97% biračkih mjesta. Kraljević je u proteklom mandatu ispunio 33,33% (od 18) datih predizbornih obećanja.

U tri od četiri sarajevske opštine, mandat su ponovo osvojili aktuelni načelnici. U opštini Stari Grad, načelnik Ibrahim Hadžibajrić za sada ima 981 glas manje nego na prošlim izborima, ali se taj rezultat može promijeniti, jer je u ovoj opštini obrađeno tek 74% biračkih mjesta. Hadžibajrić je u svom mandatu ispunio 34,29% (od 70) datih predizbornih obećanja. Načelničku poziciju zadržao je i Nedžad Koldžo (SDA) u Novom Sarajevu, također uz pad broja glasova u odnosu na prošle izbore, kada je dobio 1.306 glasova više nego ove godine. Koldžo je dao svega 14 obećanja, od kojih je u protekle četiri godine ispunio 2 (14,29%).

Najbolji izborni rezultat među sarajevskim načelnicima ostvario je Semir Efendić (SDA), načelnik Novog Grada, koji je jedini zabilježio rast broja glasova u odnosu na prethodne izbore i to za čak 9.829 glasova (na osnovu 94% biračkih mjesta). Efendić, međutim, nije imao jednako impresivan rezultat u ispunjavanju predizbornih obećanja, kojih je bilo ukupno 49, od čega je ispunjeno 30,61%.

U opštini Istočno Novo Sarajevo, aktuelni načelnik Ljubiša Ćosić (SNSD), osvojio je 2.168 glasova, skoro duplo više nego na prošlim izborima i ponovo dobio načelnički mandat. Ovaj rezultat je konačan, budući da su u ovoj opštini obrađena sva biračka mjesta. Ćosić je, pak, u proteklom mandatu ispunio 25% (od 44) datih obećanja.

 

U preostala tri grada (Banja Luka, Bihać i Prijedor) i jednoj opštini (Centar Sarajevo), aktuelni načelnici i gradonačelnici nisu se ponovo kandidovali 2016. godine. U ova četiri slučaja, provjerili smo kako na rang-listama trenutno stoje kandidati njihovih stranaka.

U Banja Luci, čiji je gradonačelnik Slobodan Gavranović (SNSD), do sada je obrađeno oko 90% biračkih mjesta. Kandidat iste stranke, Igor Radojičić, već je uspio osvojiti oko 16.000 glasova više nego što je Gavranović dobio 2012. godine i sasvim sigurno će biti novi gradonačelnik ovog grada. Gavranović je tokom svog mandata uspio ispuniti 15,25% (od 59) datih obećanja.

U Prijedoru, na čijem se čelu još od 2004. nalazio Marko Pavić (DNS), ova je stranka imala zajedničkog kandidata sa SNSD-om i SPRS. U Prijedoru je do sada obrađeno 97% biračkih mjesta, na kojima je Milenko Đaković osvojio 2.480 glasova više nego Pavić 2012. godine i skoro duplo više glasova od svog jedinog protivkandidata. Marko Pavić je u prethodnom mandatu ispunio 16,67% (od 24) datih obećanja.

U Bihaću, stranka dosadašnjeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića (SDA), imala je zajedničkog kandidata sa SBB BiH, Hadisa Jusića. U Bihaću je, na osnovu 84% obrađenih biračkih mjesta, pobjedu odnio kandidat Građanskog saveza Šuhret Fazlić, te je ovo i jedini od ova tri grada u kome je stranka na vlasti izgubila izbore. Jusić je do sada osvojio 6521 glas, što je za 8.464 glasova manje u odnosu na Galijaševićev rezultat iz 2012. godine. Galijašević je tokom svog mandata ispunio 18,75% (od 16) datih obećanja.

U opštini Centar Sarajevo naišli smo na najkomplikovaniju situaciju pri poređenju izbornih rezultata. Na čelu opštine Centar od 2004. godine nalazio se Dževad Bećirović, koji je svoj posljednji mandat započeo kao član SDP, nastavio kao član Demokratske fronte, da bi zatim izašao i iz te stranke. S obzirom na ovu specifičnu situaciju, pogledali smo kakvi su bili rezultati obje ove stranke u sarajevskoj opštini Centar.

Prema preliminarnim rezultatima na osnovu 83% biračkih mjesta, u ovoj opštini je na izborima pobijedio kandidat SDA, Nedžad Ajnadžić. Kandidat SDP-a, Igor Kamočaji, osvojio je 2.912 glasa i trenutno se nalazi na trećem mjestu, dok je kandidat DF-a, Samer Rešidat, osvojio 3.828 glasova i drugi je na rang-listi. Oba kandidata zajedno nisu se uspjela približiti izbornom rezultatu Bećirevića iz 2012. godine, koji je tada osvojio 9.850 glasova. Bećirević je, pak, tokom mandata ispunio čak 71,54% (od 267) datih obećanja, ali je i u ovom pogledu bio specifičan. Naime, Istinomjer nije uspio u potpunosti potvrditi da je program koji nam je dostavljen kao predizborni program načelnika Centra Sarajevo iz 2012. godine, zaista i nastao prije prošlih lokalnih izbora, a ne u toku proteklog mandata.

Kada uporedimo ove rezultate, možemo zaključiti da ispunjavanje predizbornih obećanja nije bilo presudan faktor u ostvarivanju pobjede – ili doživljavanju poraza – na lokalnim izborima, budući da su kandidati sa vrlo sličnim rezultatima u ispunjenosti obećanja imali prilično različit uspjeh u osvajanju glasova birača/ica.

Sa druge strane, može se uočiti tendencija da aktuelni načelnici i gradonačelnici “potvrđuju” svoje mandate, ali uz pad broja glasova, uz samo dva izuzetka, u opštinama Novi Grad Sarajevo i Istočno Novo Sarajevo.

(istinomjer.ba)

Javna preduzeća RS “pod lupom”

Još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović u svom posljednjem intervju izjavila je “da...

Slučaj “Opsenica”

Sasvim je razumljivo da CIK, kako predsjednik ovog tijela Branko Petrić kaže, primjenjuje ono što je kandidat “svojeručno potpisao”. Međutim, nakon Opsenicine tvrdnje da on to nije učinio, pitanja se...

Zima stiže, a rješenje za smještaj migranata još se traži

Rješavanje problema smještaja sve većeg broja migranata u BiH obećava se još od proljeća ove godine, a do danas je urađeno jako malo ili gotovo ništa. Problem u Bosanskoj krajini kulminirao je...