Djelimično ispunjeno

Lijanović: Podstičimo domaće

jerko ivankovic lijanovicGovoreći o zahtjevima poljoprivrednika, Lijanović je kazao da će sastanak sa njima vjerovatno biti održan tokom naredne sedmice i tada će se nastojati pronaći rješenja koja će zadovoljiti obje strane.On je istakao da Vlada FBiH vjerovatno neće biti u mogućnosti isplatiti cjelokupan iznos poticaja za 2011. godinu.

“Proračun se sporije puni nego što je to bilo predviđeno, a i pritisnuti smo problemima zbog šteta od nevremena koje smo imali u februaru, tako da ne možemo odmah sve isplatiti, ali mislim da možemo to uraditi do kraja mjeseca”, kazao je Lijanović za Oslobođenje. (…)

Što se tiče zahtjeva da se usvoji program poticaja za 2012. godinu, ministar kaže da je realno očekivati kako će program biti usvojen u narednoj sedmici.

(Oslobođenje, 04.05.2012.)

“Kao što smo isplatili sve poticaje iz prošle godine, tako ćemo u idućem mjesecu krenuti sa isplatom za ovu godinu i tražiti urednu isplatu proizvođačima u ovoj godini”, zaključio je ministar Ivanković Lijanović.

(bitno.ba, 08.06.2012.)

Komentar:

Iako je ministar Lijanović najavio da će se isplata poljoprivrednih poticaja za 2011.godinu desiti u maju, to se nije dogodilo, a kako je Savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Stipe Šakić rekao za Istinomjer, oni su isplaćeni u junu, sa ukupnim iznosom od 52 miliona KM. Vlada FBiH usvojila je program poticaja za 2012. godinu 10. maja, a objavljeni su u službenom listu 23. maja. Ukupna vrijednost poticaja za 2012. godinu iznosi 78.294.000,00 KM, međutim rebalansom Budžeta FBiH koji bi se pred Parlamentom trebao naći 31. augusta, predviđeno je smanjenje poticaja za oko 10 miliona KM.

Isplata poticaja za 2012. godinu, kako nam je rekao savjetnik Šakić, započela je u augustu, ali je do sada isplaćen samo mali dio, a ministar Lijanović suočen sa novim prosvjedima poljoprivrednika najavio je mogućnost isplate do 20. augusta. Obzirom da će Parlament o rebalansu raspravljati tek krajem mjeseca, do toga vjerovatno neće doći, bez obzira što je ministar isplatu najavio još u julu.

Ipak sporo punjenje budžeta nije spriječilo Lijanovića da blizu 700 000 KM investira u marketinšku kampanju “Kupujmo domaće”, pravdajući to ulaganjem u poljoprivredu.

„Smatrali smo da će svaka uložena marka dati daleko veći efekt nego da damo direktno novce poljoprivrednicima“, rekao je Lijanović za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Ako se pogleda vizuelni identitet cijele kampanje, može se primijetiti da logo i slogan “Kupujmo srcem” neodoljivo podsjećaju na jednu političku partiju u BiH, čiji osnivač trenutno obavlja funkciju ministra poljoprivrede FBiH. Pogađate, radi se o ministru Lijanoviću i Narodnoj stranci radom za boljitak.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!