Nedosljedno

Lagumdžija: Vjerujem, ne vjerujem

Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija

“Ne vjerujem da postoji čak i teorijska mogućnost da sedam političkih lidera napravi dogovor o presudi ‘Sejdić-Finci'”, rekao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDPBiH, nakon razgovora s evropskim komesarom Štefanom Fueleom.

(Klix.ba, 11. 4. 2013.)

“‘Nakon sastanka u Bruxellesu mislim da smo mnogo bliže rješenju za provedbu presude “Sejdić-Finci” nego što smo ikada bili’, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija.”

(FENA, 22. 3. 2013.)

Komentar:

U civilizovanom, normalnom svijetu, podrazumijeva se demokratsko pravo da svi građani mogu birati i da budu birani u institucije države čiji su državljani. Ipak, u BiH to nije slučaj jer samo oni koji se “osjećaju” Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, isključivo imaju mogućnost da budu birani u najviša tijela države, dok su svi ostali građani i građanke uskraćeni za to pravo.

I sve to od Daytona do danas je još uvijek tako zato što se sedam političara ne može dogovoriti o tome da svi budemo jednaki. Dakle, sedam ljudi, ma ko oni bili, blokiraju oko četiri i po miliona ljudi u BiH na putu ka konačnom prosperitetu.

Zlatko Lagumdžija, šef SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH prije samo 20-ak dana razmišljao je drugačije, pa je nakon sastanka „sedmorke“ u Briselu izjavio kako su lideri „mnogo bliže rješenju za provedbu odluke“Sejdić-Finci” nego što su ikada bili“, da bi nakon dolaska Evropskog komesara za proširenje Stephana Fulle-a u Sarajevo 11. aprila, prestao vjerovati da uopšte postoji mogućnost za njeno provođenje.

Jasno je da Lagumdžija nije jedini kriv za ovakvo stanje, ali definitivno nije ni dosljedan u svojim stavovima. Svakako, u BiH “vjetar puše” sa svih strana, te ni domaćim političarima više nije jasno kome i kada da se okrenu. Međutim, jasno je da u dvije godine nisu uspjeli naći prihvatljivo rješenje za konačno ukidanje diskriminacije u Ustavu BiH, pa bi najbolje bilo da priznaju vlastiti neuspjeh i cijeli proces vrate u institucije države gdje se rješenje odavno trebalo i naći.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!