Nedosljedno

Krsmanović podnio zahtjev za “bijeli hljeb”

Svoju borbu za ukidanje “bijelog hljeba” Krsmanović je vodio tokom 2016. godine zalažući se za njegovo ukidanje.

Nakon što je jedan broj zastupnika iz još uvijek aktuelnog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, najavom upućivanja apelacije Ustavnom sudu BiH, iskazao namjeru da na taj način traži vraćanje takozvanog “bijelog hljeba”, potražnja za ovim “artiklom” se nastavila se i u Republici Srpskoj.

Naime, pravo na mjesečnu platu od 2.580 KM u idućih šest mjeseci zatražilo je 15, sada već bivših, poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i to njih 5 iz SNSD-a, po 3 iz PDP-a i Kluba Domovina, 2 iz NDP-a i po jedan iz Napredne Srpske (NS) i Socijalističke partije (SP).

Među ovim izabranim licima, koji po prestanku funkcije imaju pravo na platu u trajanju od šest mjeseci, u visini koju je imao u vrijeme prestanka funkcije, a koje je podnijelo zahtjev za korištenje ove privilegije je i Zdravko Krsmanović, NDP-ov bivši narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Podsjećamo, nije bilo tako davno kada je Krsmanović na pitanje “da li smatrate da funkcioneri trebaju imati pravo na ‘bijeli hljeb’ po isteku mandata” odgovarao:

Izmjene nacrta zakona kojima se ukida pravo izabranih i imenovanih zvaničnika da nakon isteka mandata platu primaju još šest mjeseci neće napraviti popravke u ogromnom budžetskom deficitu ali ovo pravo, po meni, treba da bude ukinuto da bi se skrenula pažnja svih na očajnu socijalno-ekonomsku situaciju u BiH.

Zdravko Krsmanović, 11.04.2016.

Svoju borbu za ukidanje “bijelog hljeba” Krsmanović je nastavio tokom 2016. godine zalažući se za njegovo ukidanje:

Zalažem se za to da se privilegija “bijeli hljeb”, koja je neprimjerena ovakvoj ekonomskoj situaciji, ukine na svim nivoima u BiH, te da se to radi jakom političkom akcijom, koju će kontrolisati javnost. Ako je to prvo korak ukidanja “bijelog hljeba” u RS, onda će sigurno imati moju podršku.

Zdravko Krsmanović, 27.11.2016.

Danas je očigledno da, kada je u pitanju “bijeli hljeb”, Zdravko Krsmanović više nema namjeru da, kako je govorio, “skreće pažnju svih na očajnu socijalno-ekonomsku situaciju u BiH”, te obzirom da njegovo podnošenje zahtjeva za korištenje ove privilegije, Istinomjer njegovom stavu po tom pitanju daje ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!