Krivična djela silovanja u USK se ne dešavaju “svakodnevno”

MUP Unsko-sanskog kantona odlučio je nakon sastanka operativnog štaba, koji se bavi migrantskom krizom, da migranti više neće ulaziti na područje USK gdje nema adekvatnih smještajnih kapaciteta. Komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona, Mujo Koričić izjavio je da je povećanje migranata na području USK i potencijalna prijetnja narušavanju sigurnosti, kao i da se teška krivična djela dešavaju svakodnevno. 

Svakodnevno imamo krivična djela, od razbojništava, bludnih radnji, silovanja, krađa i otimanja.”

Mujo Koričić, Komesar MUP-a USK, 24.10.2018.

MUP USK svakodnevno objavljuje vijesti o sigurnosnoj situaciji u ovom kantonu, pa tako i izvještaje o “krivičnim djelima počinjenim od strane migranata”, a također, na web stranici MUP-a se mogu naći i dnevni bilteni o počinjenim krivičnim djelima na području ovog kantona. Istinomjer je, kako bi provjerio navode komesara MUP-a USK, pregledao izvještaje te ustanovio da se u njima od početka oktobra ne spominju krivična djela bludnih radnji i silovanja, za koja je Koričić ustvrdio da se svakodnevno dešavaju.

Od 1. do 24. oktobra u USK je tako između ostalog zabilježeno 29 krivičnih djela koja se odnose na krađu, 13 krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, 7 djela u vezi sa nasiljem u porodici, a niti jedno silovanje.  

Kako u nam na naš upit potvrdili i u Tužilaštvu USK, u periodu od 24.09.2018. do 24.10.2018. godine, zaprimili su samo jedan izvještaj MUP-a USK u vezi s krivičnim Bludne radnje u pokušaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK (tačnije Uprava policije, Sektor kriminalističke policije Bihać) je u promatranom periodu dostavilo jednu prijavu (izvještaj) u vezi s krivičnim djelima na koja se odnosi Vaš upit. Radi se konkretno o prijavi protiv jednog lica za krivično djelo Bludne radnje u pokušaju iz člana 208. stav 1. u vezi s članom 28. Krivičnog zakona FBiH. Dakle, u promatranom periodu nema drugih prijava za krivična djela iz člana 203. Krivičnog zakona FBiH (Silovanje) i člana 208. Krivičnog zakona FBiH (Bludne radnje).”

Tužilaštvo USK, 24.10.2018.

Dakle, podaci MUP-a i Tužilaštva USK potpuno demantuju tvrdnje komesara MUP-a USK, Muje Koričića da se krivična djela silovanja i bludnih radnji, počinjena od strane migranata, dešavaju svakodnevno, pa će Istinomjer njegovu izjavu ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Postoje uslovi za zakazivanje konstituirajuće sjednice Skupštine KS

Konakovićeve tvrdnje CIK je demantovao, navodeći da je, nakon što su potvrđeni i objavljeni rezultati, Centralna...

Rokovi za odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK su postojali

Još uvijek aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić nedavno je kazao kako se još uvijek radi na pripremi dodatnih odgovora na 650 pitanja iz Upitnika Evropske...Komšićeva (ne)službena posjeta Zagrebu

Dilemu oko toga da li je, ili ne, novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić u službenoj posjeti Zagrebu, juče je pokušao razriješiti generalni sekretar Demokratske...