Neistina

Krivična djela silovanja u USK se ne dešavaju “svakodnevno”

MUP Unsko-sanskog kantona odlučio je nakon sastanka operativnog štaba, koji se bavi migrantskom krizom, da migranti više neće ulaziti na područje USK gdje nema adekvatnih smještajnih kapaciteta. Komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona, Mujo Koričić izjavio je da je povećanje migranata na području USK i potencijalna prijetnja narušavanju sigurnosti, kao i da se teška krivična djela dešavaju svakodnevno.

Svakodnevno imamo krivična djela, od razbojništava, bludnih radnji, silovanja, krađa i otimanja.”

Mujo Koričić, Komesar MUP-a USK, 24.10.2018.

MUP USK svakodnevno objavljuje vijesti o sigurnosnoj situaciji u ovom kantonu, pa tako i izvještaje o “krivičnim djelima počinjenim od strane migranata”, a također, na web stranici MUP-a se mogu naći i dnevni bilteni o počinjenim krivičnim djelima na području ovog kantona. Istinomjer je, kako bi provjerio navode komesara MUP-a USK, pregledao izvještaje te ustanovio da se u njima od početka oktobra ne spominju krivična djela bludnih radnji i silovanja, za koja je Koričić ustvrdio da se svakodnevno dešavaju.

Od 1. do 24. oktobra u USK je tako između ostalog zabilježeno 29 krivičnih djela koja se odnose na krađu, 13 krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, 7 djela u vezi sa nasiljem u porodici, a niti jedno silovanje.

Kako u nam na naš upit potvrdili i u Tužilaštvu USK, u periodu od 24.09.2018. do 24.10.2018. godine, zaprimili su samo jedan izvještaj MUP-a USK u vezi s krivičnim Bludne radnje u pokušaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK (tačnije Uprava policije, Sektor kriminalističke policije Bihać) je u promatranom periodu dostavilo jednu prijavu (izvještaj) u vezi s krivičnim djelima na koja se odnosi Vaš upit. Radi se konkretno o prijavi protiv jednog lica za krivično djelo Bludne radnje u pokušaju iz člana 208. stav 1. u vezi s članom 28. Krivičnog zakona FBiH. Dakle, u promatranom periodu nema drugih prijava za krivična djela iz člana 203. Krivičnog zakona FBiH (Silovanje) i člana 208. Krivičnog zakona FBiH (Bludne radnje).”

Tužilaštvo USK, 24.10.2018.

Dakle, podaci MUP-a i Tužilaštva USK potpuno demantuju tvrdnje komesara MUP-a USK, Muje Koričića da se krivična djela silovanja i bludnih radnji, počinjena od strane migranata, dešavaju svakodnevno, pa će Istinomjer njegovu izjavu ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!