Komisija za prevazilaženje problema zapala u probleme

Nakon brojnih političkih sukoba stranaka vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, koji su proteklih mjeseci u nekoliko navrata rezultirali i blokadama rada NSRS, političke partije u ovom bh. entitetu su se složile kako će unaprijediti rad Skupštine i formirati zajedničko tijelo koje će razmatrati sva važna politička pitanja. Međutim, novoosnovana Komisija sastala se samo jednom i to bez radnog materijala, a nakon posljednje posebne sjednice NSRS, koju su napustili poslanici Saveza za promjene, jasno je da od prevazilaženja političkih problema između vlasti i opozicije neće biti ništa.

Na sastanku održanom 19. novembra kojem su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić, SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić, dogovoreno je formiranje Komisije za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u RS.

Komisija je formirana 25. novembra, a po njenom formiranju lider SP-a, Petar Đokić je rekao:

Učinićemo maksimalno koliko možemo da postignemo jedan realan dogovor, da postignemo ono što možemo da prihvatimo i sa jedne i sa druge strane. Vjerujem da će svi učesnici u kreiranju takvog sporazuma biti toga svjesni.”

Petar Đokić, 25.11.2017.

Prva sjednica novoformirane Komisije održana je 27. novembra, a na njoj su za kopredsjedavajuće izabrani Aleksandra Pandurević (SDS) i Siniša Karan (SNSD).

Dogovoreno je da do sljedeće sjednice, koja bi trebalo biti do kraja ove sedmice, dođemo do radnog materijala.”

Siniša Karan, 27.11.2017.

Na sjednici na kojoj članovi Komisije, prema riječma Karana nisu imali radni materijal, dogovoreno je samo dakle održavanje nove sjednice.

Međutim, Komisija se više nije sastajala iako je opozicija, prema ranijim tvrdnjama insistirala da se na njoj razmatraju pitanja poput Zakon o ispitivanju porijekla imovine, smjene ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, smjene glavnog revizora, ali i da NSRS radi u skladu sa Poslovnikom. Opozicionari tvrde kako vladajuća koalicija nije dostavila svoje prijedloge, te su uoči posebne sjednice NSRS kazali kako ova Komisija više ne postoji.

Očito je da sa druge strane ne postoji volja. Savez za promjene je prepoznao neke ključne probleme RS-a.”

Aleksandra Pandurević, 11.12.2017.

Pandurević je ovo izjavila uoči sjednice NSRS na kojoj se razmatraju Budžet i Ekonomska politika RS, a koja je ponovo sazvana po hitnom postupku, što opozicija smatra da je mimo Poslovnika. Nakon istupa opozicije oglasio se i kopredsjedavajući Komisije, Siniša Karan koji uopšte nije ponudio obrazloženje zašto se Komisija nije sastajala od svog osnivanja, niti zašto vladajuća koalicija nije dala svoj “radni materijal”, nego je samo dao deklarativan stav o važnosti saradnje i sporazuma za RS.   

Uopšte nismo shvatili i žao mi je ako je to tako, ako je Savez za promjene mislio da je to sporazum o jednokratnoj upotrebi za jednu sjednicu NSRS. Mi smatramo da je ovaj sporazum trebao biti u interesu RS i to u dugoročnom period.”

Siniša Karan, 11.12.2017.

Poslanici opozicije na kraju su i napustili zasjedanje uz obrazloženje da neće da učestvuju u nezakonitom radu Skupštine. Sjednicu su napustili zbog odbijanje skupštinske većine da u redovnu proceduru vrati Budžet za 2018. godinu i druge dokumente koje je Vlada RS dostavila po hitnoj proceduri.

Dakle, kako Komisija za prevazilaženje problema nije održala niti jednu sjednicu osim konstituirajuće, na kojoj nije predložen ni radni materijal, možemo zaključiti kako su i obećanja zvaničnika vladajućih struktura o tome da će ona riješiti političke sukobe u RS, ostala neispunjena.

(istinomjer.ba)

Skupština SDS će se o potvrđivanju Govedarice izjašnjavati neki drugi put

Turbulencije u SDS-u se nastavljaju, a još jedna izjava predsjednika ove političke partije, Vukote Govedarice, te ono...

Kasni se sa rekonstrukcijom ulice Donja mahala u Travniku

Krajem oktobra u Travniku je započela potpuna rekonstrukcija ulice Donja mahala na kojoj je trebao biti uređen i proširen i pripadajući parking prostor. Iako su radovi trebali završiti prije skoro...


Džaferović još uvijek nije tužio Vladu RS zbog klevete

Nakon što je Vlada Republike Srpske uputila Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, novoizabrani član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović uputio je pismo premijerki RS, Željki Cvijanović u kojem traži da...