Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA napravila kada je u pitanju broj izabranih žena sa liste ove političke partije u Skupštini Unsko-sasnkog kantona (USK).

Što se tiče otvaranja prema ženama i mladima, ja na primjeru svog kantona mogu dokazati da smo napravili bitne pomake. U Skupštini USK nismo do sad imali nijednu zastupnicu iz SDA, u ovom sazivu ih imamo tri.

Šemsudin Dedić, 15.10.2019.

Provjeravajući tačnost ove Dedićeve tvrdnje Istinomjer je, kada se radi o Skupštini USK, izvršio uvid u rezultate svih opštih izbora održanih od 1996. godine do danas, te utvrdio da  je na Opštim izborima 1996. godine SDA osvojila 39 mandata od kojih su tri pripali ženama: Asimi Husetić, Senadi Halkić i Editi Jaganjac. 

Nakon Opštih izbora 1998. godine Koalicija za cjelovitu i demokratsku BiH čiji je dio bila i SDA imala je 35 zastupnika i dvije zastupnice: Aganović Aidu i Sadiković Sanelu.

Kada su u pitanju Opšti izbori 2000. godine  SDA je ponovo u Skupštini USK imala dvije zastupnice, Pašić Nerminu i Šabić Habibu, dok je ukupan broj osvojenih mandata ove političke partije bio 13.

Opšti izbori 2014. godine SDA su donijeli 10 mandata u Skupštini USK, od kojih niti jedan nije pripao ženi, dok je na posljednjim Opštim izborima 2018. godine od devet mandata koje je SDA osvojila u ovom zakonodavnom tijelu, trećina pripala ženama: Jukić-Kličić Bernadi, Muratović Najli i Hadžić Zinajdi.

Iz priloženog se da zaključiti da je SDA, suprotno Dedićevoj tvrdnji, i ranije imala zastupnice u Skupštini USK. Sa druge strane, uzimajući u obzir da je nakon Opštih izbora 2018. godine trećina zastupničkih mandata koje je SDA osvojila pripalo ženama, što ranije nije bio slučaj, Istinomjer će izjavu Šemsudina Dedića u vezi izabranih zastupnica iz ove stranke u Skupštini USK ocijeniti poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

U Zavidovićima se prodaje zgrada prvobitno namijenjena za socijalno neprofitno stanovanje

U okviru projekta “Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima”, krajem jula 2016. godine započelo se sa radovima na...

SNSD je učestvovao u prenosu nadležnosti s RS na BiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), Mirko Šarović u svom obraćanju na nedavno održanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj se raspravljalo o položaju bh. entiteta...Stariji građani Tuzle još uvijek čekaju na Strategiju za osobe treće životne dobi

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je 01.10.2019. godine posjetio Sajam proizvoda i aktivnosti grupa aktivnog starenja Tuzlanskog kantona (TK), koji su povodom Međunarodnog dana starih osoba u tom...