Analize

Ko su malobrojni zvaničnici koji se mogu pohvaliti ispunjenim obećanjima

Istinomjer je ove godine pratio ispunjavanje oko stotinu obećanja koje su dali domaći zvaničnici na različitim nivoima vlasti. Od ovog broja, tek desetak obećanja ocijenjeno je kao ispunjeno, a većina pozitivnih ocjena odnosi se na lokalni nivo vlasti.

Lokalne vlasti u BiH mnogo su posvećenije i efikasnije u ispunjavanju predizbornih obećanja od vlasti na državnom i entitetskim nivoima. Na to su ukazali svi dosadašnji rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom i višim nivoima vlasti, a to potvrđuje i pregled ocjena koje za svoja obećanja dobijaju i lokalni zvaničnici čije opštine nisu praćene u sklopu monitoringa “Lokalnog Istinomjera”. Štaviše, tokom 2017. godine većina pozitivnih ocjena na portalu Istinomjer.ba – kojih, nažalost, u cjelini nema mnogo – odnosila se na lokalni nivo.

1. Zenica

Među načelnicima opština koji su zabilježili ispunjena obećanja dva puta se našao tako zenički gradonačelnik Fuad Kasumović. Kasumović je, između ostalog, u svojoj predizbornoj kampanji obećao da će oporezivati kladionice na lokalnom nivou.

Oporezovat ću kladionice na lokalnom nivou i svako prodajno mjesto će godišnje plaćati od 30.000 do 50.000 KM paušala, ovisno o lokaciji.

Fuad Kasumović, 13.09.2016.

Nedugo nakon konstituisanja Gradskog vijeća Zenica, Kasumović je svoje obećanje i ispunio. Na sjednici koja je održana 29. decembra 2016. godine, izglasano je povećanje komunalnih taksi, među kojima se sada nalaze i paušali za kladionice, koji mogu iznositi i do 50.000 KM godišnje.

Neposredno prije nego što će preuzeti upravljanje Gradom, 10. novembra prošle godine, Kasumović je najavio i da će uspostaviti besplatni telefon preko kojeg će građani moći prijaviti nesavjesne službenike.

Svi službenici su tu radi građana, a ne radi sebe. Svaki građanin će preko besplatnog telefona moći prijaviti službenika, provest ćemo interne kontrole, a ja imam desetine hiljada ljudi na birou koji će ih moći zamijeniti. Onaj ko ne može ispunjavati obaveze, može se prijaviti na biro

Fuad Kasumović, 10.11.2016.

To se i desilo, pa je tako 8. februara ove godine uspostavljena besplatna linija za prijave i pohvale građana. Građani Zenice sada mogu pozivom na broj 080 02 03 43 prijaviti korupciju ili dati pohvalu za zeničku administraciju.

2. Istočno Sarajevo

Obećanje o izgradnji nove bolnice u Istočnom Sarajevu bilo je rado korišteno u ranijim predizbornim kampanjama kako na lokalnim, tako i na opštim izborima. Cijena izgradnje ove bolnice, koja je odavno trebala biti završena, procijenjena je na oko 50 miliona KM. Prethodni gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Marinko Božović, svojevremeno je tvrdio da su građani Istočnog Sarajeva zapostavljeni od strane entitetskih vlasti i da im se umjesto konkretnih koraka nude samo lažna obećanja, uključujući i ono o bolnici.

U junu ove godine, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković, rekao je da se početak izgradnje bolnice može očekivati veoma brzo.

Najvažnije je da će gradnja zgrade Bolnice u Istočnom Sarajevu početi za 15-20 dana i da će se na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći informacija o izgradnji, gdje će poslanici staviti tačku na ovo pitanje.

Nenad Vuković, 13.06.2017.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. juna informaciju o projektu „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU bolnica Istočno Sarajevo“. Kamen temeljac za izgradnju bolnice položen je 7.7.2017.

3. Trebinje

Jedno od predizbornih obećanja Luke Petrovića, gradonačelnika Trebinja, bilo je osnivanje Agrarnog fonda u tom gradu.

Agrarni fond bi sagledao mogućnosti podsticaja porodicama i pojedincima koji žele da se bave ovim djelatnostima, a prvenstvo će imati mladi bračni parovi. Ovaj fond ne bi bio paralelan organ republičkom, već dodatna podrška u smislu obnavljanja domaćinstava, obnova objekata nabavke opreme, sadnog materijala, zaštita, obuka, subvencije na otkupnu cijenu, dovođenje tehničke vode, pumpne infrastrukture, po želji uvođenje u turistički registar, zagarantovan otkup proizvoda i sl.

Predizborna platforma SNSD-a za lokalne izbore 2016.

 

Odluka o osnivanju Agrarnog fonda usvojena je u februaru ove godine, i to iz drugog pokušaja, jer je Privredni sud u Trebinju imao zamjerke na pojedine stavke u prvobitno usvojenoj Odluci. U junu ove godine raspisan je i poziv za dodjelu mini grantova kroz ovaj fond.

4. Tuzla

Jedno od obećanja gradske uprave u Tuzli bilo je proširenje pokrivenosti gradskog područja wireless signalom sistema Tuzla wireless city. Rukovodioc odjeljenja za Saobraćaj i komunikaciju najavio je bolju pokrivenost početkom septembra ove godine.

Nakon okončanja ovih radova na infrastrukturi sistema, koji bi trebali biti okončani krajem naredne sedmice, kompletno područje pokrivenosti signalom sistema Tuzla wirelles city će se kretati od Skvera kroz Gradsku ulicu, preko Trga Slobode do Kapije, uključujući Trgovačku ulicu i Soni trg, zatim od Kapije prema Piazetti kod Meše Ismeta, uključujući i centralni Gradski park. Pored toga sistem je proširen i na područje šetališta Slane banje, tačnije njegovog centralnog dijela.

Tarik Arslanagić, 05.09.2017.

Istinomjer se na licu mjesta, na nekoliko lokacija, uvjerio da je mreža Tuzla Wireless City operativna, pa je i ovo obećanje ocijenjeno kao ispunjeno.

5. Stari grad Sarajevo

Među ispunjenim obećanjima načelnika našlo se i ono načelnika sarajevske Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, o uklanjanju bespravno postavljenih svjetlećih reklama na Baščaršiji.

Na ovaj korak smo se odlučili zbog zaštite prostora kao što je Baščaršija, gdje za onakve reklame apsolutno nema mjesta. Ne možemo dozvoliti da se od srca Starog Grada pravi ruglo.

Ibrahim Hadžibajrić, 15.08.2017.

Akcija uklanjanja reklama počela je 10 dana kasnije i provodi se kontinuirano, te je do danas skinut veći dio nelegalno postavljenih reklama.

6. Ostali nivoi vlasti

Među malobrojnim obećanjima koja je Istinomjer ocijenio ispunjenim, a da se nisu odnosila na opštinski ili gradski nivo vlasti, našlo se nekoliko obećanja datih na državnom i kantonalnim nivoima vlasti.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde, Šemso Muslić, obećao je, tako, da će se baviti zapošljavanjem djece poginulih boraca u ovom kantonu.

Imamo 65 djece šehida i poginulih boraca koja nisu zaposlena i nadamo se da ćemo ovim programom taj problem riješiti. Služba već može raspisati javni poziv, nadam se da će i firme prepoznati značaj ovakvog projekta i da ćemo biti prvi kanton u FBiH koji će riješiti ovaj problem članova porodica šehida i poginulih boraca – pojašnjava Muslić.

Šemso Muslić, 21.06.2016

Ministarstvo je potom obezbjedilo 100.000 KM u ove svrhe, a pomoću ovih sredstava je u proteklom periodu zaposlena 51 osoba iz ove kategorije, čime je većim dijelom ispunjeno Muslićevo obećanje.

Na državnom nivou, jedan od rijetkih zvaničnika koji se našao u “zelenoj zoni” Istinomjera je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović. Jedan od primjera bila je brza i pravovremena reakcija na povećanje taksi na fitosanitarni pregled voća i povrća prilikom uvoza u Hrvatsku.

Takse su povećane 10 puta i umjesto 10-15 evra sada iznose 100-150 i ne znam koliko evra. Mi to definišemo kao barijere i u tom smislu ćemo reagovati”

Mirko Šarović, 01.08.2017.

Želimo iscrpiti sve mogućnosti da se odluka povuče, ako to ne bude moguće vrlo brzo ćemo reagovati i preduzeti mere koja nam budu na raspolaganju.

Mirko Šarović, 03.08.2017.

Par dana kasnije, na Šarovićev poziv, u Sarajevu je održan sastanak kojem su prisustvovali resorni ministri Srbije, Crne Gore i Makedonije. Ministri su tada pozvali Hrvatsku da smanji takse, a također su tražili i da se Evropska komisija uključi u rješavanje ovog problema u skladu s odredbama SSP-a. Dan nakon sastanka Šarović je telefonski pregovarao s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, a dogovoreno je da će pravilnik o taksama za inspekcijski nadzor biti korigovan. Šarović je uskoro potvrdio da će Hrvatska poništiti novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u RH, i vratiti stare cijene taksi.

Ispunjeno obećanje zabilježila je i jedna institucija na državnom nivou vlasti – Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja je u februaru najavila da će u toku godine osposobiti granični prijelaz Ivanica između BiH i Hrvatske. Izgradnja ovog graničnog prijelaza do tada je kasnila zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, odnosno problema eksproprijacije zemljišta. GP “Ivanica” je završen i svečano otvoren u avgustu ove godine, čime je i ovo obećanje ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!