Nedosljedno

Ko može, a ko ne može posjetiti UKC RS?

Nakon što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, govoreći o isplati jednokratne novčane pomoći svim medicinskim radnicima u ovom gradu, najavio da će posjetiti Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci, iz ove institucije su mu, između ostalog, poručili da su posjete pacijentima zabranjene još od februara 2020. godine.

Foto: UKC RS

Kako se navodi u pismu UKC-a RS, a koje je medijima poslano kao odgovor na Stanivukovićev zahtjev za sastanak sa generalnim direktorom i posjetu jednom od odjela UKC-a u kome su hospitalizovani pacijenti, odlukom rukovodstva ove zdravstvene ustanove “posjete pacijentima su zabranjene od 12. februara 2020. godine sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona i influence A”.

U slučaju širenja virusa to može biti fatalno za pacijente. Vjerujemo da bi to trebao znati gradonačelnik obzirom da je na čelu Štaba za vanredne situacije Grada Banjaluka. Takođe, da bi se potpisao Ugovor o isplati jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima UKC Republike Srpske, nije potreban sastanak sa Upravom. Nakon što Pravna služba UKC Republike Srpske dostavi potpisan ugovor tražimo hitnu isplatu tih sredstava koja nisu gradonačelnikova već budžetska i za to nije potrebno slikanje i medijska pompa. Zdravstveni radnici naše ustanove već dvije godine žive jedan, za gradonačelnika nepoznat način života i nemaju vremena niti za svoje porodice, a kamoli za fotografisanje. Oni za to vrijeme liječe kritično oboljele pacijente i mi smo ponosni na njih.

UKC RS, 25.11.2021.

Dan ranije, Stanivuković je na svom profilu, na društvenoj mreži Facebook, objavio da je Grad spremio ugovore za isplatu jednokratne novčane pomoći od 500 KM zdravstvenim radnicima Doma zdravlja Banjaluka, ali i nekoliko drugih zdravstvenih ustanova, kao i da traži načine da Grad novčano podrži i zdravstvene radnike drugih državnih zdravstvenih ustanova koje djelatnost obavljaju na području Banjaluke.

Međutim, da se odluka o zabrani posjete odjelima na kojima su smješteni pacijenti nije strogo poštovala tokom pandemije, odnosno od 12. februara 2020. godine, od kada je i na snazi, svjedoči više zvaničnih objava UKC-a RS o posjetama drugih zvaničnika/ca ovog entiteta odjelima na kojima pacijenti i borave.

Tako je prije godinu, u novembru 2020. godine, u posjeti COVID odjelu UKC-a RS boravio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a tom prilikom je saopćeno:

Ovom prilikom srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić sa saradnicima u zaštitnim odjelima obišli su najugroženije pacijente oboljele od COVID19 i medicinske radnike koji su već više od osam mjeseci na prvoj liniji odbrane protiv nevidljivog neprijatelja – novog korona virusa. Na taj način srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je pružio podršku pacijentima i zdravstvenim radnicima koji podnose najveći teret u pandemiji novog korona virusa.

UKC RS, 13.11.2020.

Foto: UKC RS

Kako je na zvaničnoj internet-stranici ove zdravstvene ustanove objavljeno također u novembru prošle godine, ministar zdravlja RS Alen Šeranić i generalni direktor UKC-a RS prof. dr Vlado Đajić obišli su pacijente oboljele od COVID-19.

Šeranić je još u aprilu 2020. godine sa rukovodstvom UKC-a posjetio pacijente smještene u Klinici za infektivne bolesti i odjelu COVID-19. Tom prilikom, kako je saopćeno iz ove ustanove, ministar je rekao da je vrlo važno što je razgovarao sa pacijentima, jer je želio da čuje utiske od njih.

U oktobru ove godine, Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a RS posjetila je i bivša ministrica zdravlja Austrije dr. Andrea Kdolski.

U posjete UKC-u, kako se može vidjeti iz zvaničnih informacija, dolazili su i drugi brojni zvaničnici, poput ambasadora nekoliko zemalja, bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, premijera RS Radovana Viškovića, predsjednice RS Željke Cvijanović, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ali i pjevača Halida Bešlića, kojeg je, kako je saopćeno iz UKC-a, lično “pregledao generalni direktor naše ustanove prof. dr. Vlado Đajić.”

Foto: UKC RS

Kako se vidi iz navedenih primjera, pravilo UKC-a RS o zabrani posjeta odjelima sa pacijentima nije se strogo poštovalo, o čemu svjedoče i susreti visokih entitetskih, ali i drugih zvaničnika, sa pacijentima na ovoj klinici, pa će Istinomjer stav UKC-a RS u pogledu posjete gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića ovoj ustanovi ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!