Ispunjeno

Klub Hrvata Skupštini TK podnio prigovor o povredi vitalnog nacionalnog interesa

Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a BiH u Skupštini TK ustvrdio je da je izbor potpredsjednika Skupštine TK iz reda hrvatskog i srpskog naroda neustavan, te najavio korake koje SDP BiH Tuzlanskog kantona s tim u vezi namjerava poduzeti.

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) 20.07.2019. godine imenovala je novu Vladu TK koju čine ministri Srđan Mićanović, Fahreta Brašnjić, Suad Mustajbašić i Elvir Herčinović iz SDA, Elvir Rožnjaković i Edin Buševac iz SBB-a, Dajana Čolić i Elvir Mujkanović iz DF-a te dva bivša člana SDP-a BiH, Sulejman Brkić i Mustafa Šakić, dok je za premijera izabran član SDA, Denijal Tulumović.

Ubrzo nakon imenovanja Vlade, reagovala je Kantonalna organizacija SDP-a BiH Tuzla ističući da je novoformirana Vlada Tuzlanskog kantona “bez ijednog ministra hrvatske nacionalnosti”.

Tom prilikom Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a BiH u Skupštini TK ustvrdio je da je izbor potpredsjednika Skupštine TK iz reda hrvatskog i srpskog naroda neustavan, te najavio korake koje SDP BiH Tuzlansko kantona s tim u vezi namjerava poduzeti:

Ja sam rekao da ćemo istrajati na pokretanju apelcije na neustavni izbor potpredsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona iz reda hrvatskog i srpskog naroda, jer je prekršen Ustav u smislu onoga ko može to predložiti, a to su klubovi naroda. Ne može Skupština svojim zaključkom derogirati Ustav TK. Također, formirana je nova Vlada Tuzlanskog kantona u kojoj nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog naroda. S obzirom da mi imamo poslanika iz reda hrvatskog naroda, mi ćemo vrlo brzo tražiti sazivanje Sjednice Kluba Hrvata na kojoj ćemo tražiti da se Klub Hrvata izjasni po ovom pitanju koji mogu u skladu s Ustavom i poslovnikom tražiti pokretanje vitalnog nacionalnog interesa.

Dževad Hadžić, 16.08.2019.

Podsjećamo, Klub Hrvata u Skupštini TK broji dva poslanika od kojih je jedna Vedrana Petrović, članica SDP-a BiH.

U skladu sa Hadžićevom najavom, 09.09.2019. godine “Klub poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona održao je u ponedjeljak sjednicu na kojoj je jednoglasno donesena Odluka o podnošenju prigovora povrede vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog konstitutivnog naroda”.

Kako se pored ostalog navodi, “Odluka je, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona, dostavljena predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, a Klub poslanika Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona ovom prilikom poziva sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine da ispoštuju princip zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti”.

Ovim Istinomjer obećanje Dževada Hadžića u vezi izjašnjavanja Kluba Hrvata u Skupštini TK po navedenim pitanjima ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!