Analize

Kandidatski status: Tako blizu, a tako daleko

Uoči sastanka Evropskog vijeća 23. juna 2022. godine i najava o davanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji (EU) Ukrajini i Moldaviji, koje su se na kraju obistinile, političari/ke na vlasti u Bosni i Hercegovini mahom su bili/e mišljenja da je istu privilegiju zaslužila i naša zemlja. Međutim, sudeći po najavama i obećanjima koje je Isitnomjer zabilježio u proteklom periodu, BiH je kandidatski status trebala steći već godinama unazad.

Ilustracija: Istinomjer

Na sastanku 23. juna 2022. godine Evropsko vijeće donijelo je zaključak da je spremno dati BiH kandidatski status za članstvo EU, ali tek nakon što Evropska komisija napravi izvještaj o implementaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ove institucije o zahtjevu BiH za članstvom u EU, “s posebnom pažnjom na prioritete koji predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo na odlučivanje o ovom pitanju”.

Nekoliko dana prije održanog sastanka Evropskoj vijeća predsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Bakir Izetbegović ustvrdio je da Evropsko vijeće na junskoj sjednici neće odobriti kandidatski status BiH, ali je izrazio uvjerenje da će se to desiti do kraja 2022. godine.

Nećemo mi dobiti sada kandidatski status, ali se usmjeravamo ka tom momentu kada ćemo doći do njega, a to će biti kada se implementira, prije svega, izbori kad se dese, kada se implementiraju izborni rezultati, naprave se nove koalicije, usvoje se tri zakona, bitna na evropskom putu, ustanovi se ovaj mehanizam za kontinuirani dijalog sa Briselom, tada će ustvari doći do… I to bi moglo biti, mislim negdje do kraja godine, kandidatski status za Bosnu i Hercegovnu, vjerovatno u paketu sa Ukrajinom i sa drugim zemljama balkanskim.

Bakir Izetbegović, 14.6.2022.

Međutim, Izetbegović je sličnu najavu imao i u junu prošle godine, izjavivši tada da bi do kraja 2021. godine BiH trebala dobiti status kandidata.

Mislim da će doći do pomaka koji bi značili konačno dobijanje kandidatskog statusa. Sve je do sada išlo usporeno, sve je išlo mukotrpno, ali je išlo. Mislim da će i ovaj put ići i mislim da ćemo u 2021. do kraja ove godine doći do kandidatskog statusa.

Bakir Izetbegović, 28.6.2021.

Kandidatski status nije dobijen u 2021, ali ni i u 2020. godini, iako je Izetbegović i za tu godinu imao optimistična očekivanja u ovom pogledu.

U 2020. godini možemo postići Status kandidata za članstvo u EU ukoliko dovršimo formiranje kompletne strukture zakonodavne i izvršne vlasti, dakle i nivo Federacije BiH, stvorimo pretpostavke za održavanje Izbora u Mostaru i usvojimo Nacionalni program za preuzimanje Pravne stečevine EU.

Bakir Izetbegović, 30.12.2019.

Osim Izetbegovića, najave o sticanju kandidatskog statusa imao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Naime, on je početkom 2019. godine istakao da je realno za očekivati da BiH status kandidata za članstvo u EU dobije do novembra 2019. godine:

Aktuelna Evropska komisija ima mandat do 1. novembra i mislim da je to realan okvir u kojem možemo da dođemo do odluke Evropske komisije o kandidatskom statusu, a naravno poslije toga i pozitivnog mišljenja zemalja članica Evropske unije.”

Milorad Dodik, 29.1.2019.

Rokovi domaćih predstavnika vlasti po pitanju sticanja kandiatskog statusa pomjerali su se iz godine u godinu, a svjedok tome je i član Kolegija Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, sadašnji član Naroda i Pravde. Zvizdić je, dok je još uvijek “branio boje” SDA, najavio da bi BiH kandidatski status trebala dobiti u prvom tromjesečju 2018. godine:

Bosna i Hercegovina je imala najuspješniju godinu kada je riječ o procesu evropskih integracija. Prošle godine smo dobili upit Evropske komisije, a nadamo se da ćemo u prvom tromjesečju 2018. godine dobiti kandidatski status.

Denis Zvizdić, 19.6.2017.

Konačno, svoj optimizam nije krio ni Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i član Kolegija Doma naroda PSBiH. Prema Čoviću, BiH je još 2017. godine, kada je Čović bio član Predsjedništva BiH, imala sve preduslove za sticanje kandidatskog statusa.

U naredna dva mjeseca želimo riješiti pitanje Izbornog zakona, ali da euroatlanski put ne bude ugrožen, jer ja sam uvjeren da mi danas imamo sve preduslove da do kraja godine dobijemo kandidatski status kad je u pitanju EU.”

Dragan Čović, 10.4.2017.

Osim pojedinačnih istupa, Istinomjer je ranije zabilježio i predizborna obećanja političkih partija o sticanju statusa kandidatske zemlje za članstvo u EU. Tako je SDA u mandatu 2010 – 2014. obećavala “ispunjenje svih uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU”, dok je HDZ BiH za isti mandati najavljivao “skoro stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU”.

Već je dobro poznata činjenica da je svega jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u potpunosti ispunjen, odnosno da je posljednji napredak u ovom kontekstu zabilježen još 2020. godine, što ne ostavlja puno prostora za optimizam kada je riječ o skorom sticanju kandidatskog statusa i otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa EU.

Ipak, kako smo i navikli, nema sumnje da će optimistične najave u pogledu evropskih integracija BiH ponovo biti nezaobilazna stavka u programima političkih partija u susret Općim izborima u oktobru.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!