Analize

Kandidati za Predsjednika RS: Prva i jedina debata Milorada Dodika pred Izbore 2014

dodik-tadic-1412887597-579754U četvrtak, 09.10.2014. godine, u debati na Alternativnoj televizija Banja Luka sučelili su se kandidati, favoriti za Predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik (SNSD) i Ognjen Tadić (SDS – Savez za promjene). Ova debata bila je prilika da se građani/ke bolje upoznaju sa programima kandidata i njihovim budućim aktivnostima, kao dijelu plana da Republika Srpska izađe iz krize, a u slučaju Milorada Dodika, i o rezultatima vlasti njegove stranke u proteklom mandatu, u ovom entitetu. Međutim, umjesto toga građani i građanke su dobili sat i pol izrazito neartikulisane diskusije i na jednoj i na drugoj strani.

Dio debate koji se odnosio na poziciju Republike Srpske u Bosni i Hercegovini i regionu je protekao u ličnim napadima kandidata, pa su se tako mogli čuti interesantni podaci iz biografija oba političara, njihove uloge u stvaranju Republike Srpske, uloge u ratu i tome slično. Govora je bilo i o prebacivanju nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH, ali je uglavnom protekao u ubjeđivanju oko toga koja je stranka odgovorna za prenos tih nadležnosti.

Ognjen Tadić je u ovom dijelu istakao da se ne može govoriti o poziciji RS bez spominjanja ekonomije, te je također istakao da je u Republici Srpskoj ekonomska situacija katastrofalna. Milorad Dodik, je sa druge strane odgovorio da su plate i penzije u RS porasle za 100%, što je apsolutno netačno, jer je za vrijeme oba mandata SNSD-a, 2006-2014, prosječna plata porasla za ukupno 80% (sa 465 na 837 KM), dok se prosječna penzija u Republici Srpskoj u posljednjem mandatu povećala za svega 3,4%, sa 320 KM u 2010. godini, na 331 KM u julu 2014. godine.

Od ostalih ekonomskih tema, o kojima se pričalo u drugom segmentu emisije, Ognjen Tadić je uglavnom postavljao pitanja na koja Milorad Dodik nije imao odgovor ili je podatke iz tih pitanja nazivao netačnim, ponavljajući tvrdnje kako je ekonomska situacija u Republici Srpskoj odlična. Tako su građani/ke ostali uskraćeni za odgovore na pitanja o tome zašto nisu završeni projekti izgradnje hidrocentrala, kako je moguće da je RS ekonomski jača kada je broj penzionera veći od broja zaposlenih osoba, te na pitanja gdje je nestao novac iz Razvojno-investicione banke RS. Milorad Dodik je ponovio netačne tvrdnje o povećanju plata i penzija, te je dodao da su u RS ostvarene “ozbiljne investicije”.

Konkretni podaci, buduće aktivnosti i obećanja, nisu se mogli čuti ni tokom razgovora na temu borbe protiv kriminala i korupcije. Takav odnos prema ovoj temi zapravo i ne čudi, ako se uzme u obzir da niti jedna od dvije partije, čiju su kandidati članovi, ni za prethodne izbore nije u svojim programima ponudila konkretna rješenja u ovim oblastima. Milorad Dodik svoje je izlaganje vodio u pravcu prozivanja Tadića, optužujući ga da je za izbore kandidovao svog šofera i tjelohranitelja, pričajući i o broju partija koje čine Savez za promjene, kao i o nekim drugim stvarima koje nisu imale veze sa postavljenim pitanjima, niti sa samom temom. Ni Tadićevo izlaganje nije se previše razlikovalo od Dodikovog. On je uputio brojne kritike i optužbe na račun Dodika, pitajući ga šta je sa 350 miliona KM struje koja nestane u sistemu, te šta je sa opremom za zgradu Vlade koja je nabavljena bez tendera. Tadić je obećao da prvi zakon koji će SDS usvojiti biti zakon o ispitivanju porijekla imovine. Zanimljivo je da Republika Srpska već dvije godine ima Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, ali još nijedan od slučajeva gdje je imovina blokirana zbog sumnji u nelegalno porijeklo nije završio presudom, niti je imovina trajno oduzeta.

Debata održana u četvrtak je još jednom pokazala da političari u BiH svoje glasove uopšte ne skupljaju svojim radom i rezultatima, ili, u slučaju opozicionih političara svojim planovima, već to pokušavaju da urade koristeći populističke trikove i ad hominem argumente. Umjesto da građani/ke RS-a nakon ove debate dobiju jasniju perspektivu o tome šta će činiti onaj ko dođe na vlast nakon izbora da bi izvukao RS iz krize i poboljšao standard građana, dobili su detaljan uvid u ratne biografije oba kandidata i čuli niz optužbi koje su uputili jedan drugom.
(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!