Kampanja «Obećali su!»: Ulična akcija u Sarajevu

UG „Zašto ne“ za petak, 25. maj, najavljuje uličnu akciju u Sarajevu u sklopu kampanje „Obećali su!“, koja ima namjeru da vrati u fokus predizborna obećanja partija na vlasti u okviru 4 oblasti: mladi, nezaposlenost, korupcija i javna potrošnja. Akcija će se održati ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu, od 12 do 15 sati.

Tokom ove akcije, predstavnici UG Zašto ne građanima će prezentirati izabrana obećanja kao i preporuke za njihovo ispunjavanje, koje su objedinjene u zasebnim dokumentima za svaku oblast, te će javno pozvati vladajuće partije i institucije vlasti da se oglase i obavežu da će poduzeti mjere za ostvarenje ovih ciljeva, uz jasno postavljene rokove u kojima građani i građanke BiH mogu očekivati da će ove mjere biti preduzete.

Građani i građanke će biti u mogućnosti i da sami ocjene koliko smatraju da su političari i stranke na vlasti u BiH uspjeli ispuniti obećanja koja su dali pred Opće/Opšte izbore 2010 godine u BiH.

Na ¨glasačkim listićima¨ nalaze se obećanja iz 4 oblasti: Uštede u javnoj potrošnji, Borba protiv nezaposlenosti, Politike prema mladima i Borba protiv korupcije, te prostor za upis ocjene ispunjenosti predizbornih obećanja. Na ovaj način ćemo pokušati podsjetiti građane i građanke na obećanja političkih partija iz navedenih oblasti, te pružiti im priliku da pokažu svoje mišljenje o tome koliko su političari zaista ispunili vlastita predizborna obećanja.

„Kampanjom želimo podsjetiti partije šta su biračima/cama obećale da će učiniti u ove 4 oblasti, te ih podstaći da se, kroz funkcije koje obnašaju u institucijama vlasti na svim nivoima, maksimalno angažuju na ostvarivanju ovih ciljeva. Pored toga, s obzirom da se predizborna obećanja uglavnom pišu nekonkretno i uopšteno, bez jasnih i preciznih ciljeva, za izabrana obećanja u ove 4 oblasti analizirali smo dosadašnji tok rada, dali pregled stanja u svakoj oblasti, a zatim su, na osnovu aktuelnog stanja i konsultacija sa ekspertima/cama, postavljeni mogući indikatori njihove ispunjenosti i date preporuke kako da se dođe do ostvarenja tih ciljeva“, poručuju iz UG „Zašto ne“.

Ulične akcije u sklopu kampanje „Obećali su!“ održat će se u 5 bh. gradova, a naredna se očekuje već slijedećeg dana, u subotu 26. maja, u Zenici. U periodu do 25. juna akcije će se održati u Stocu, Tuzli i Banja Luci.

Obećali su – vrijeme je da to i ispune!

Pitajte Istinomjer!