Kalabićeva “tužba”: Tresla se gora, rodio se miš

drago_kalabic_ulicaDrago Kalabić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je za portal eTrafika.net da će klubovi zastupnika SNSD-a i SDS-a tužiti javne emitere BHT i FTV te portal Klix.ba za “huškanje naroda na srpske zastupnike i onemogućavanje rada i kretanja zastupnika u zgradi institucija BiH”.

“Sigurno je da će uskoro biti pokrenute prijave protiv svih onih koji su onemogućavali rad institucija, slobodu kretanja i pokušavali predstaviti nas Srbe kao glavne krivce. Prvo ćemo sve podatke koje posjedujemo proslijediti Odboru za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine, te ukoliko nitko ne bude voljan da podnese odgovarajuće prijave, mi ćemo, tu mislim na klubove zastupnika SNSD-a i SDS-a, morati u našoj režiji tužiti sve one koji su krvi za ono što je učinjeno”, rekao je Kalabić za eTrafiku.

(Nezavisne novine, 10.07.2013.)

Komentar:

Kada su početkom juna prošle godine u Sarajevu održani protesti zbog nedonošenja Zakona o JMBG i kada je blokirana zgrada Vijeća ministara i Parlamenta BiH, zastupnici iz redova SNSD-a i SDS-a nisu birali riječi kako bi diskreditovali građane okupljene na ulici. Tako su građani, čiji prvi je motiv okupljanja bila nemogućnost odlaska tek rođene djevojčice Belmine Ibrišević na liječenje u inostranstvo, nazivani teroristima, huliganima i optuživani za “kidnapovanje poslanika PS BiH”. Na udaru su se našli i mediji koji su optuživani za „huškanje na srpske zastupnike“. Nakon blokade zgrade Parlamenta BiH predstavnici partija iz RS u PSBIH, nisu dolazili na sjednice gotovo mjesec dana zbog tobožnje prijetnje njihovoj sigurnosti, a kada su se konačno vratili na posao, nastavili su sa identičnom pričom.

Podsjećamo, tadašnji Zakon o JMBG prestao je da važi 12. februara 2013. zbog presude Ustavnog suda BiH.  Zbog nepostizanja dogovora o registracijskim područjima pri izdavanju JMBG-a, sva djeca rođena poslije 12. februara bila su uskraćena za matični broj, a samim tim i za lične dokumente.

Mjesec dana nakon protesta, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH, Drago Kalabić je kazao kako će klubovi zastupnika SDS-a i SNSD-a tužiti sve koji su “krivi”, uključujući i medije.

Međutim, jasno je da su u cijelom ovom slučaju isključivi krivci bili upravo sami zastupnici koji više mjeseci nisu mogli postići dogovor i koji su umjesto da priznaju grešku, opet odgovornost prebacili na građane i građanke BiH, prijeteći im krivičnim prijavama i tužbama.

S obzirom da se svi zastupnici trenutno nalaze na (ne)zasluženom trosedmičnom kolektivnom godišnjem odmoru, iz klubova zastupnika SDS-a i SNSD-a nismo mogli dobiti odgovor na pitanje da li su ove prijave ikada podnesene. No, s obzirom da krivične prijeve „organizatorima“ i “huškačkim medijima” nikada nisu uručene, iako je sarajevska policija prije nekoliko mjeseci i saslušavala neke od učesnika protesta, očito je da se to do sada nije dogodilo.

Da je cijela priča o “napadu” demonstranata i medija na srpske poslanike bila samo politička propaganda i izgovor za hronični nerad, bilo je očigledno još i prošle godine kada su je, mjesecima, isti ti poslanici ponavljali po medijima i sjednicama Parlamenta. Tako je i obećanje Drage Kalabića ostalo neispunjeno, što je još jedna potvrda činjenice da nikada i nisu postojali elementi krivične odgovornosti za “huškanje” i “terorizam”, koje su prošle godine na sva zvona oglašavali poslanici SDS-a i SNSD-a.

(Istinomjer.ba)

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS...

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ podrazumijevala je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske...


Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...