Neispunjeno

Kalabićeva “tužba”: Tresla se gora, rodio se miš

drago_kalabic_ulicaDrago Kalabić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je za portal eTrafika.net da će klubovi zastupnika SNSD-a i SDS-a tužiti javne emitere BHT i FTV te portal Klix.ba za “huškanje naroda na srpske zastupnike i onemogućavanje rada i kretanja zastupnika u zgradi institucija BiH”.

“Sigurno je da će uskoro biti pokrenute prijave protiv svih onih koji su onemogućavali rad institucija, slobodu kretanja i pokušavali predstaviti nas Srbe kao glavne krivce. Prvo ćemo sve podatke koje posjedujemo proslijediti Odboru za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine, te ukoliko nitko ne bude voljan da podnese odgovarajuće prijave, mi ćemo, tu mislim na klubove zastupnika SNSD-a i SDS-a, morati u našoj režiji tužiti sve one koji su krvi za ono što je učinjeno”, rekao je Kalabić za eTrafiku.

(Nezavisne novine, 10.07.2013.)

Komentar:

Kada su početkom juna prošle godine u Sarajevu održani protesti zbog nedonošenja Zakona o JMBG i kada je blokirana zgrada Vijeća ministara i Parlamenta BiH, zastupnici iz redova SNSD-a i SDS-a nisu birali riječi kako bi diskreditovali građane okupljene na ulici. Tako su građani, čiji prvi je motiv okupljanja bila nemogućnost odlaska tek rođene djevojčice Belmine Ibrišević na liječenje u inostranstvo, nazivani teroristima, huliganima i optuživani za “kidnapovanje poslanika PS BiH”. Na udaru su se našli i mediji koji su optuživani za „huškanje na srpske zastupnike“. Nakon blokade zgrade Parlamenta BiH predstavnici partija iz RS u PSBIH, nisu dolazili na sjednice gotovo mjesec dana zbog tobožnje prijetnje njihovoj sigurnosti, a kada su se konačno vratili na posao, nastavili su sa identičnom pričom.

Podsjećamo, tadašnji Zakon o JMBG prestao je da važi 12. februara 2013. zbog presude Ustavnog suda BiH. Zbog nepostizanja dogovora o registracijskim područjima pri izdavanju JMBG-a, sva djeca rođena poslije 12. februara bila su uskraćena za matični broj, a samim tim i za lične dokumente.

Mjesec dana nakon protesta, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH, Drago Kalabić je kazao kako će klubovi zastupnika SDS-a i SNSD-a tužiti sve koji su “krivi”, uključujući i medije.

Međutim, jasno je da su u cijelom ovom slučaju isključivi krivci bili upravo sami zastupnici koji više mjeseci nisu mogli postići dogovor i koji su umjesto da priznaju grešku, opet odgovornost prebacili na građane i građanke BiH, prijeteći im krivičnim prijavama i tužbama.

S obzirom da se svi zastupnici trenutno nalaze na (ne)zasluženom trosedmičnom kolektivnom godišnjem odmoru, iz klubova zastupnika SDS-a i SNSD-a nismo mogli dobiti odgovor na pitanje da li su ove prijave ikada podnesene. No, s obzirom da krivične prijeve „organizatorima“ i “huškačkim medijima” nikada nisu uručene, iako je sarajevska policija prije nekoliko mjeseci i saslušavala neke od učesnika protesta, očito je da se to do sada nije dogodilo.

Da je cijela priča o “napadu” demonstranata i medija na srpske poslanike bila samo politička propaganda i izgovor za hronični nerad, bilo je očigledno još i prošle godine kada su je, mjesecima, isti ti poslanici ponavljali po medijima i sjednicama Parlamenta. Tako je i obećanje Drage Kalabića ostalo neispunjeno, što je još jedna potvrda činjenice da nikada i nisu postojali elementi krivične odgovornosti za “huškanje” i “terorizam”, koje su prošle godine na sva zvona oglašavali poslanici SDS-a i SNSD-a.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!