Neistina

Kalabić: Ratni zločinci vladaju Sarajevom

drago_kalabic“Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić ocijenio je izjavu potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića da treba osuditi počinioce zločina nad sarajevskim Srbima i obilježiti mjesta njihovog stradanja kao licemjernu i krajnje bezobraznu. “To što radi je tragikomično. Pudarić sjedi i vlada Sarajevom sa onima koji su optuženi za teške ratne zločine. Pudarić neka vidi sa kim sjedi i vlada, sa kim misli obilježavati mjesta stradanja Srba. Ne mogu u delegacijama koje obilaze mjesta stradanja Srba biti ratni zločinci”, rekao je Kalabić i dodao da je Pudarićeva izjava već viđena “prosrpska priča Socijaldemokratske partije BiH”.

(SRNA, 28. 10. 2011.)

Komentar:

Kalabićeva izjava ne samo što je neistinita, nego je čak i potencijalno dobar materijal za vršioce odgovornih funkcija u vlasti na nivou Kantona Sarajevo, kako bi tužili Kalabića.
Naime, jedan od osnovnih uslova za obavljanje funkcija u vlasti je taj da niste krivično kažnjavani i gonjeni.
To što Kalabić ratne zločine možda smatra prekršajem, njegova je stvar.
No, istina je da niko od ministara u Vladi KS nije optužen za ratni zločin, a Pudarić ne vlada Sarajevom, kako je to utvrdio Kalabić, nego je potpredsjednik FBiH i dobro se znaju njegovi okviri mandata. Tragikomičan je i dio Kalabićeve izjave o “prosrpskoj priči SDP-a BiH”, jer je to partija koju političari iz RS-a isključivo nazivaju bošnjačkom, unitarističkom, nelegitimnom i svim ostalim izrazima i pridjevima koji za cilj imaju blaćenje te partije. No, “prosrpski SDP” je nešto sasvim novo, neočekivano i drugačije. Ko zna, možda i SNSD počne zastupati i interese Bošnjaka, pošto su na sebe “preuzeli” i brigu o Hrvatima.
Svejedno, Kalabić, očito, “nema blagog pojma” o temi o kojoj pokušava iznijeti (ne)artikulisan stav.

Pitajte Istinomjer!