Neistina
Uncategorized

JU „Djeca Sarajeva“: Salmonele ima – nema – ima – nema – ima!

Nekoliko mališana iz sarajevskih vrtića zaraženo je bakterijom salmonela. Ovu informaciju prijavilo je nekoliko roditelja, koji su tvrdili da su njihova djeca povraćala i imala proljev. Roditelji su istakli da je s ovom pojavom upoznata i Sanitarna inspekcija Kantona Sarajevo koja je izvršila kontrolu u vrtićima JU „Djeca Sarajeva“.
Direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Arzija Mahmutović u izjavi za „Dnevni avaz“ negirala je da se salmonela pojavila u ovoj ustanovi:
“Uzorci naše hrane koji su ispitivani pokazuju da je ona zdravstveno ispravna. To govori da nije moglo doći do trovanja u našoj ustanovi, a u prilog tome svjedoče i nalazi Zavoda za javno zdravstvo KS”, kazala je Mahmutović.
(Dnevni Avaz, 11. 12. 2009.)

Komentar:

“U obrađenim uzorcima stolice analiziranim na salmonelu od 374-ero djece (1002 uzorka), koja pohađaju vrtiće JU “Djeca Sarajeva” nađeno je jedanaest uzoraka pozitivnih na Salmonellu enteridis”, navodi se u konačnom izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, o higijensko-epidemiološkoj situaciji u JU “Djeca Sarajeva”.
“Salmonella enteridis pronađena je kod po dvoje djece iz vrtića “Zeko” i “Košuta”, troje djece iz objekta “Skenderija”, te po jedno dijete iz vrtića “Lane”, “Šareni voz”, “Dječiji grad” i “Vrapčić””, navodi se u izvještaju.
(Sarajevo-x.com, 15. 1. 2010.)

Pitajte Istinomjer!