Neispunjeno

Još uvijek ništa od “preispitivanja naziva entiteta Republika Srpska”

U saopštenju za javnost Stranke demokratske akcije (SDA) objavljenom 23.01.2019. godine na zvaničnoj stranici ovog političkog subjekta, najavljeno je da će SDA “putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska”.

U saopštenju se pored ostalog navodi da je “vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH”, te na kraju dodaje:

Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Stranka demokratske akcije, 23.01.2019.

Obzirom da je od najave proteklo sedam mjeseci a da SDA nije pokrenula pomenutu inicijativu pred Ustavnim sudom BiH, Istinomjer ovom političkom subjektu za pomenuto obećanje daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!