Neispunjeno

Još se ne zna kada će se nastaviti gradnja HE “Vranduk”

Sredinom 2018. godine, lider SDA Bakir Izetbegović je predstavljajući Izbornu platformu SDA, najavio i skori nastavak gradnje HE Vranduk.

Ovih dana je ta stvar konačno presječena od EBRD-a i nastavlja se projekat.“

Bakir Izetbegović, 26.05.2018.

Ugovor o izgradnji Hidroelektrane Vranduk, vrijedan 112,3 miliona KM, Elektroprivreda BiH potpisala je sa konzorcijem koji predvode kompanije STRABAG iz Austrije i Končar iz Hrvatske, i to u januaru 2016. godine. Početak radova na izgradnji prilikom potpisivanja ugovora najavljen je za proljeće 2016. godine, ali su radovi započeli tek u septembru iste godine.

Međutim, gradnja prvog poslijeratnog objekta ove vrste u sistemu Elektroprivrede BiH obustavljena je manje od godinu dana nakon što je započela. Kompanija Strabag AG Austrija prekinula je ugovor s Elektroprivredom BiH zbog obustave isplata po ugovoru o gradnji ovog objekta, a Istinomjer se više puta bavio ovom temom.

U februaru 2018. godine u javnosti su se pojavile informacije da će gradnju HE Vranduk nastaviti graditi kompanije „Končar“ iz Hrvatske, te „Euroasfalt“ iz BiH. Ovu informaciju je za portal Klix.ba tada potvrdio predsjednik Mjesne zajednice Vranduk, Besim Begić, inače i vlasnik firme Almy Transport koja je izvodila radove na izgradnji ove hidroelektrane.

U stalnim smo kontaktima i prema posljednjem dogovoru Končar će biti nosilac, a Euro-Asfalt podizvođač radova. Sve je već dogovoreno, ali čeka se saglasnost EBRD-a. Nažalost, nije poznato kada će to biti i kada će potpisati konačni ugovor.”

Besim Begić, 09.02.2018.

Potom se i u junu 2018. godine pisalo da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila Upravi “Elektroprivede BiH” (EPBiH) promjenu izvođača radova na gradnji HE Vranduk.

Međutim, prema posljednjim informacijama koje su se pojavile u medijima, Euro-Asfalt i Končar još uvijek nisu uspjeli promijeniti ugovor s EBRD-om.

Istinomjer je kontaktirao EBRD kako bi provjerio ove navode, no rečeno nam je kako ne mogu potvrditi tačnost tih informacija niti davati dalje komentare u vezi sa ovim projektom. Informaciju smo pokušali dobiti i u EP BiH, no do momenta pisanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor u vezi sa nastavkom gradnje HE Vranduk.

Ovaj projekat našao se u Planu poslovanja EP BiH za period od 2019. do 2021. godine, a osim njega u ovom periodu EP BiH planira završiti i staviti u pogon vjetroelektranu Podveležje i mini hidrocentralu na Neretvici, TE Tuzla-Blok 7, a do kraja 2020. planiran je početak gradnje HE Janjići, HE Una Kostela-Aneks. U planu poslovanja EP BiH se navodi i kako će do kraja 2021. godine biti započeta gradnja mHE Kakanj i VE Vlašić.

Ipak, s obzirom da radovi na izgradnji HE Vranduk nisu nastavljeni ni nakon osam mjeseci od najave Bakira Izetbegovića u maju prošle godine, niti se zna sudbina ovog infrastrukturnog projekta, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!