Neispunjeno

Još nisu okončani radovi na rekonstrukciji petlje Blatuša u Zenici

Krajem novembra 2019. godine, Javno preduzeće Ceste FBiH potpisalo je nekoliko ugovora u okviru projekta sanacije šteta nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH. Među potpisanim ugovorima bila je i rekonstrukcija petlje kod Zenice, na magistralnom putu Sarajevo – Doboj.

Screenshot: Bossil/YouTube

Sanacija mostova na magistralnim cestama M-4 i M-17 Teslić (Barići) – Karuše; most preko potoka Radušica i Nemila 0 – Lašva 1, most preko r. Bosne, petlja Zenica. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar, a vrijednost ugovora je 3.125.746,03 KM sa uključenim PDV-om.

Ceste FBiH, 28. 11. 2019.

Prema tenderu Evropske investicijske banke (EBRD), rok za završetak radova bio je osam mjeseci.

Sredinom juna 2020. godine, mediji su informisali da je rekonstrukcija petlje kod Zenice započela i da je rok za završetak radova januar 2021. godine.

Projekt rekonstrukcije petlje u Blatuši kod Zenice je projekt koji se sastoji od tri cjeline: glavne konstrukcije koja premoštava rijeku Bosnu i dvije priključne konstrukcije (rampe) koje se nalaze na krakovima petlje. Obje priključne konstrukcije se nalaze na desnoj obali rijeke Bosne, i to jedna za izlaz iz Zenice prema Sarajevu, dok je druga na kraku za ulaz u Zenicu iz pravca Doboja. Obim radova uključuje rekonstrukciju glavne konstrukcije mosta sa obje priključne rampe i rekonstrukciju rasvjete na cijeloj petlji Zenica (Blatuša)

Ceste FBiH, 19. 6. 2020.

Firma Bossil je 21. 4. 2021. godine objavila na Facebooku trenutno stanje na terenu i u kojoj su fazi radovi.

Izrada prvog sloja asfalta na dijelu glavne konstrukcije mosta petlje Blatuša i radovi na izradi odvodnje.

Bossil, 21. 4. 2021.


U nastavku prenosimo fotografije sa Facebook stranice kompanije Bossil.

 

Radovi na rekonstrukciji petlje kod Zenice na magistralnom putu još traju, što potvrđuju informacije sa interaktivne mape stanja na putevima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba BIHAMK.

Zbog radova na sanaciji mosta na petlji Blatuša, za saobraćaj se zatvara pravac Zenica – Doboj i ulaz iz pravca Sarajeva u Zenicu.

BIHAMK 21. 4. 2021.

S obzirom na to da je iz informacija BIHAMK-a, ali i objavljenih fotografija sa gradilišta, vidljivo da radovi na rekonstrukciji petlje kod Zenice nisu okončani, Istinomjer će obećanju Cesta FBiH, da će rekonstrukcija spomenute petlje biti završena u januaru 2021. godine, dati ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!