Neispunjeno

Još nisu okončani radovi na rekonstrukciji mosta u okviru Muzeja “Bitka za ranjenike” u Jablanici

U maju 2020. godine, počeli su radovi na rekonstrukciji mosta koji je simbol “Bitke za ranjenike”, čiju je konstrukciju 1991. godine uništio plimni talas. Investitor projekta je Općina Jablanica, a finansijer Javno preduzeće Elektroprivreda BiH. U maju 2020. godine, tadašnji načelnik Općine Jablanica Salem Dedić dao je rokove kada bi radovi trebali biti okončani.

Foto: JU Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica

Pripremni radovi su iza nas. Trenutno se uređuju obje obale u ovog dijelu, a u toku je i izrada čeličnog malog mosta koji će spojiti obale. On će biti nalik onome koji je 1991. odnijela bujica. Kompleks će ubuduće biti i osvijetljen, dok ćemo prilazne staze prekriti prepoznatljivim granitom iz Jablanice. Naša želja je da zadržimo turiste na više dana, a svi ćemo biti sretni ukoliko se rekonstruisani most otvori na narednom obilježavanju godišnjice bitke. Za to će nam trebati i malo sreće ili, bolje reći, povoljni vremenski uslovi.

Salem Dedić, 12. 5. 2020.

Dedić se nije kandidovao za novi mandat na čelu gradske administracije u Jablanici, pa je na Lokalnim izborima 2020. godine za novog načelnika Jablanice izabran kandidat SDP-a BiH Damir Šabanović. Kao što se može vidjeti na fotografiji table sa gradilišta mosta u Jablanici, radovi su počeli početkom marta 2020. godine, a rok za završetak bio je 240 dana.

Foto: Čitatelj

Istinomjer se tada obratio općinskoj administraciji Jablanice za detaljnije informacije o ovom projektu, ali odgovor nikad nismo dobili. Uvidom u aktivnosti i objave trenutnog načelnika Jablanice Damira Šabanovića, pitanje probijanja rokova izgradnje mosta u Jablanici nije bilo na dnevnom redu.

Početkom maja 2021. godine, u Jablanici je obilježena 78. godišnjica Bitke za ranjenike, a most nije obnovljen, kako je to najavio bivši načelnik Jablanice.

Istinomjer je kontaktirao Javno preduzeće Elektroprivreda BiH kao finansijera projekta, iz kojeg je pojašnjeno da su radovi na rekonstrukciji trebali biti realizovani do novembra 2020. godine, a prolongiranje roka okočanja radova uzrokovano je tehničkim razlozima i zastojima koje je izazvala pandemija novog koronavirusa.

Prema informacijama izvođača radova HP Investing d.o.o. Mostar, trenutno se izvodi sanacija lijeve kose rešetke, a radi se pjeskarenje i antikorozivna zaštita. Nova konstrukcija mosta je dopremljena na gradilište i trebalo bi da uslijedi njena montaža na oslonce na lijevoj i desnoj obali. Po završetku revizije izvedbenog projekta rekonstrukcije, očekuje se intenziviranje njene realizacije. Prema trenutnom stanju izvedenih radova i informacijama izvođača, očekivani krajnji rok završetka radova na obnovi mosta bio bi do kraja avgusta 2021. godine i isti ne uključuje izgradnju pristupnih staza do mosta, koja će se realizovati sa drugim izvođačem do kraja ove godine.

Elektroprivreda BiH, 17. 5. 2021.

S obzirom na to da radovi na rekonstrukciji mosta u Jablanici nisu okončani do ovogodišnjeg obilježavanja Bitke za ranjenike u Jablanici, Istinomjer će ranije dato obećanje Općine Jablanica kao investitora, da će projekat biti okončan do početka maja ove godine, ocijeniti kao neispunjeno, te ćemo pratiti da li će sanacija mosta biti okončana u augustu.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!