Analize

Još jedan propušten rok, suspenzija i korak nazad za BiH na putu ka EU

Parlamentarna skupština BiH nije ispoštovala rok koji joj je dalo Vijeće Evrope da do 06.04.2019. godine predloži imena svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Shodno pravilima PS Vijeća Europe (PSVE) zemlje članice moraju imenovati nove članove izaslanstva u ovom tijelu “najkasnije šest mjeseci od dana održavanja izbora”. U suprotnom, slijedi privremena suspenzija sudjelovanja u radu PSVE.

U ime šefa Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, možemo vam potvrditi da su vaše pretpostavke ispravne te da, s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije ispoštovala obavezu da do nedjelje u ponoć dostavi imena svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), Bosna i Hercegovina neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope do kraja 2019. godine.

Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, 08.04.2019.

Podsjećamo, problemi oko imenovanja i predstavljanja BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) traju već neko vrijeme. Naime, početkom ove godine Kolegij Parlamentarne skupštine BiH u sastavu SDA-HDZ-SNSD, odbio je izdati saglasnost za učešće Damira Arnauta na sjednici PSVE održanoj u januaru ove godine, iako je pojavljivanje Izvjestioca prilikom usvajanja Izvještaja na plenarnoj sesiji obavezno u praksi PSVE.

U skladu sa dužnostima preciziranim u članu 10. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te u okviru tih dužnosti, imam obavezu obavijestiti sredstva javnog informisanja o odlukama Kolegija Predstavničkog doma na sjednici održanoj 16.1.2019. godine. Kolegij SDA-HDZ-SNSD je odbio izdati saglasnost za moje učešće na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), iako je na dnevnom redu tog zasjedanja Izvještaj o poštivanju preporuka Komiteta za prevenciju torture, čiji sam ja zvanični Izvjestilac. Nacrt mog Izvještaja je jednoglasno usvojen u decembru, a isti treba biti razmatran na plenarnoj sjednici PSVE u Strasbourgu 25.01.2019. godine.

Damir Arnaut, 17.01.2019.

Razlog zbog kojeg bi Bosna i Hercegovina do kraja ove godine, u skladu sa najavama, trebala biti suspendirana iz rada PSVE jeste taj što u roku od šest mjeseci od održanih općih izbora nije imenovala nove predstavnike u tome tijelu, a sve zbog postizbornih političkih previranja. Tako je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik otvoreno rekao da ni jedno tijelo neće biti formirano niti imenovani novi predstavnici u međunarodnim organizacijama dok se ne formira Vijeće ministara BiH. Ovo je mišljenje i zastupnika u PS BiH koji dolaze iz Republike Srpske.

Krivi su oni koji nisu dozvolili da se formira Vijeće ministara i ta sarajevska politika najviše će se o glavu obiti samom Sarajevu. Zna se ko sve opstruiše i ne može Parlamentarna skupština BiH raditi za staru vlast i davati im podršku. Tom logikom nam uopšte nisu trebali izbori.

Nenad Stevandić, 08.04.2019.

Ostale reakcije bosanskohercegovačkih političara na suspenziju BiH iz PSVE uglavnom su išle u pravcu da je to “nedospustivo”. Podsjećamo na neke od njih:

“U posljednje 2-3 godine popravili smo imidž zemlje, posebno za vrijeme predsjedavanja Bosne i Hercegovine komitetom ministara Vijeća Evrope (2015. godine). Pokazali smo da možemo biti partneri na koje međunarodna zajednica može računati. Ali ovo sada je velika blamaža, velika šteta i šamar državi BiH. Posljedice ove blamaže i ovaj šamar svi ćemo osjetiti jer to je nešto što sebi nisu smjeli dozvoliti političari koji donose značajne odluke u međunarodnim razmjerama”

Senad Šepić, predsjedavajući dosadašnje delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE, 08.04.2019.

“Potpuno mi je neshvatljivo da dva kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda, u kojem sjede tri bivša člana Predsjedništva BiH, nemaju razumijevanja koliko je važno ispunjavati svoje obaveze u međunarodnim organizacijama čiji smo punopravni član.”

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu BiH i član Odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, 08.04.2019.

“Mi smo to mogli uraditi telefonskom sjednicom. Pokušali smo, na žalost neki nisu bili za to. Tako da će se vjerovatno desiti da BiH nema predstavnike u Vijeću Evrope”.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH, 08.04.2019.

“Moram reći da se radi o propustu koji je nanio veliku štetu međunarodnom ugledu BiH i generalno štetu na političkoj sceni ne samo u okviru Vijeća Evrope nego uopšte jer ovakav promašaj je nedopustiv u vrijeme naših velikih integracionih napora kada je u pitanju EU.”

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, 09.04.2019.

Suspenzija znači “da BiH neće sudjelovati prigodom donošenja jedne od najvažnijih odluka koja će biti donesena tijekom ove godine, a to je imenovanje novog glavnog tajnika Vijeća Europe”, rekao je, između ostalog, voditelj ureda Vijeća Europe u BiH, veleposlanik Drahoslav Štefánek.

Učešće BiH u radu PSVE posebno je značajno s aspekta zaštite ljudskih prava, što je naglasio i Rasim Ibrahimagić iz Sarajevskog otvorenog centra:

Treba naglasiti da je članstvo i učešće naše zemlje u Vijeću Evrope od iznimnog značaja, jer je ova organizacija jedna od najznačajnijih međuvladinih organizacija u oblasti zaštite ljudskih prava, između ostalog i zbog postojanja sudske instance u vidu Evropskog suda za ljudska prava.

Rasim Ibrahimagić, Sarajevski otvoreni centar (SOC), 09.04.2019.

Dešavanja oko imenovanja predstavnika BiH u PSVE još jednom su pokazala da vodeći bh. funkcioneri deklerativno zagovaraju približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, dok istovremeno svojim postupcima isključuju našu državu iz rada i članstva u evropskim organizacijama čiji smo punopravni član. Ovim BiH bilježi još jedan propušten rok koji je rezultirao suspenzijom i korakom unazad na svom putu ka EU, ali i još jednu potvrdu neodgovornosti nadležnih institucija spram svojih preuzetih međunarodnih obaveza.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!