Izgradnja termobloka 7 u TE Tuzla nije započela u prvobitno najavljenom roku

Izvršni direktor za investicije Elektroprivrede BiH, Senad Salkić početkom aprila tekuće godine najavio je početak izgradnje termobloka 7 u TE Tuzla.

Kao što je javnosti već poznato, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na svojoj Prvoj sjednici održanoj 01.04.2019. godine “dao je saglasnosti za kreditno zaduženje JP ”Elektroprivreda BIH” d.d. Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla i na Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća ”Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” d.d. Sarajevo”, čime su stvoreni uslovi za početak realizacije tog projekta.

S tim u vezi, izvršni direktor za investicije Elektroprivrede BiH, Senad Salkić podsjetio je da je Parlament Federacije BiH usvojio potrebne odluke, te najavio je i početak izgradnje termobloka 7 u TE Tuzla:

Ovo je velik projekat i mi smo svoj dio posla, kada se radi o pripremi projektne dokumentacije i nabavljanja potrebnih dozvola, završili. Na Parlamentu je bilo da to usvoji i to je jučer završeno. Sada kreće pravi dio posla, a početak izgradnje očekujemo u naredna tri ili četiri mjeseca.

Senad Salkić, 10.04.2019.

Međutim, nakon nedavne izjave Salkića jasno je da početak izgradnje termobloka 7 u TE Tuzla neće početi u prvobitno najavljenom roku. Naime, iako je grupa ponuđača, ITC Zenica, Prijedorputevi i Integral Inženjering Laktaši odabrana za izvođače radova, ugovori mogu biti potpisani tek nakon isteka žalbenog roka, što se po Salkićevim riječima, ne očekuje prije početka jeseni:

Mi se nadamo radovima početkom ove jeseni. Ova procedura još uvijek nije završena s obzirom da postoji i žalbeni rok u kojem ostali ponuđači imaju pravo da se žale na odluku koju je Elektroprivreda donijela, ali možemo reći da je taj dvogodišnji proces izbora izvođača pripremnih radova pri kraju.

Senad Salkić, 30.07.2019.

Obzirom da početak gradnje termobloka 7 u TE Tuzla nije započeo u roku u kojem je to Senad Salkić prvobitno najavio, Istinomjer će ovom prilikom njegovom obećanju dati ocjenu neispunjeno, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti dešavanja u vezi implementacije ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...