Izgradnja termobloka 7 u TE Tuzla nije započela u prvobitno najavljenom roku

Izvršni direktor za investicije Elektroprivrede BiH, Senad Salkić početkom aprila tekuće godine najavio je početak izgradnje termobloka 7 u TE Tuzla.

Kao što je javnosti već poznato, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na svojoj Prvoj sjednici održanoj 01.04.2019. godine “dao je saglasnosti za kreditno zaduženje JP ”Elektroprivreda BIH” d.d. Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla i na Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća ”Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” d.d. Sarajevo”, čime su stvoreni uslovi za početak realizacije tog projekta.

S tim u vezi, izvršni direktor za investicije Elektroprivrede BiH, Senad Salkić podsjetio je da je Parlament Federacije BiH usvojio potrebne odluke, te najavio je i početak izgradnje termobloka 7 u TE Tuzla:

Ovo je velik projekat i mi smo svoj dio posla, kada se radi o pripremi projektne dokumentacije i nabavljanja potrebnih dozvola, završili. Na Parlamentu je bilo da to usvoji i to je jučer završeno. Sada kreće pravi dio posla, a početak izgradnje očekujemo u naredna tri ili četiri mjeseca.

Senad Salkić, 10.04.2019.

Međutim, nakon nedavne izjave Salkića jasno je da početak izgradnje termobloka 7 u TE Tuzla neće početi u prvobitno najavljenom roku. Naime, iako je grupa ponuđača, ITC Zenica, Prijedorputevi i Integral Inženjering Laktaši odabrana za izvođače radova, ugovori mogu biti potpisani tek nakon isteka žalbenog roka, što se po Salkićevim riječima, ne očekuje prije početka jeseni:

Mi se nadamo radovima početkom ove jeseni. Ova procedura još uvijek nije završena s obzirom da postoji i žalbeni rok u kojem ostali ponuđači imaju pravo da se žale na odluku koju je Elektroprivreda donijela, ali možemo reći da je taj dvogodišnji proces izbora izvođača pripremnih radova pri kraju.

Senad Salkić, 30.07.2019.

Obzirom da početak gradnje termobloka 7 u TE Tuzla nije započeo u roku u kojem je to Senad Salkić prvobitno najavio, Istinomjer će ovom prilikom njegovom obećanju dati ocjenu neispunjeno, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti dešavanja u vezi implementacije ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni...

Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...Slijedi faza izgradnje vertikalne konstrukcije otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...