Dosljedno

Izetbegović poziva da se razmisli o spajanju lokalnih i opštih izbora

Podsjećajući da je pandemija novog koronavirusa bila jedan od razloga za eventualno odgađanje lokalnih izbora, te da u tom kontekstu i dalje postoji mogućnost za njihovo pomjeranje “možda do proljeća”, u jednom od svojih skorašnjih javnih istupa predsjednik SDA, Bakir Izetbegović iznio je i “drugi, važniji razlog” za pomjeranje Lokalnih izbora koji bi se trebali održati u oktobru 2020.

Drugi važniji razlog za pomjeranje lokalnih izbora bi bio strateški bi bio strateški – da jedanput spojimo lokalne i državne, parlamentarne. Da imamo tri godine nekog mira, jer ovako stalno imamo izbornu i predizbornu godinu i uvijek iznova se vade te nacionalne teme, prave se turbulencije u društvu, to ne da da se urade reforme… SDA neće osobito “gurati” ove stvari o kojima sad govorim, da ne bi bilo da SDA želi zadržate pozicije načelnika bez neke borbe, mi ćemo izaći kad god budu izbori. Samo mislim da bi svi trebali zrelo razmisliti o ovome o čemu sad govorim, da kad-tad napravimo finansijske uštede, ali da prije svega imamo ovu uštedu po pitanju te negativne energije koja se uvijek stvara oko izbora. Ne znam da li ćemo to uspjeti ovaj put, ali možda u nekom narednom ciklusu da konačno ujedinimo lokalne i opće izbore.

Bakir Izetbegović, 21. april 2020.

Podsjećamo, još krajem 2015. godine SDA je iznijela jasan stav po pitanju spajanja lokalnih i opštih izbora u BiH:

Predsjedništvo je odlučilo i da će se zalagati za odgađanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini koji bi trebali biti održani 2016. godine, koji bi trebali biti održani sa Općim 2018. godine.

Predsjedništvo SDA, 16. decembar 2015.

Nešto manje od godinu dana kasnije prvi čovjek SDA potvrdio je isto stajalište.

Naime, netom nakon održanih Lokalnih izbora 2016. godine, Izetbegović je predvodio delegaciju SDA koja je na sastanku lidera političkih partija koje su u to vrijeme činile većinu na državnom nivou, održanom 03. 11. 2016. godine podržala inicijativu o “spajanju lokalnih i opštih izbora” u Bosni i Hercegovini.

Ovim Istinomjer stav Bakira Izetbegovića u vezi spajanja lokalnih i opštih izbora u Bosni i Hercegovini ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!