Nedosljedno

Izetbegović o državi ipak razgovara izvan državnih institucija

Odbijajući poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sjednici ovog entitetskog zakonodavnog tijela, lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da se o državi može razgovarati samo u Parlamentu Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama.

Foto: N1, Screenshot

Iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu stvar je državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentu Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama.

Bakir Izetbegović, 26.1.2021.

Podsjećamo i na Izetbegovićev stav iz augusta prošle godine, kada je rekao i da neće biti nikakvih novih pregovora o budućnosti BiH, na koje je tada pozivao Milorad Dodik tražeći da u njima sudjeluju predsjednici Hrvatske, Turske i Srbije.

O budućnosti Bosne i Hercegovine se neće pregovarati, ali će se razgovarati i to isključivo u institucijama države Bosne i Hercegovine, odnosno u Predsjedništvu i parlamentu.

Bakir Izetbegović, 30.8.2021.

Međutim, na pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji se održavaju u hotelu Marea u Neumu, pored Matthewa Palmera, Angeline Eichhorst, Johanna Sattlera, predstavnika OESS-a, tu su i predstavnici političkih partija SDA, HDZ-a BiH, SBB-a i Naroda i Pravde. Na pregovorima u ime SDA, kako se može vidjeti iz brojnih medijskih izvještaja, jeste i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je učestvovao i na radnoj večeri održanoj u četvrtak, 27. januara.

S obzirom na činjenicu da Izetbegović ipak učestvuje u razgovorima koji se održavaju izvan državnih institucija, iako je ranije u više navrata govorio da se o državi treba razgovarati u državnim institucijama, Istinomjer će njegov stav ocijeniti nedosljednim.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!