Neistina

Izetbegović: Kad je SDA obećavala, obećanja nije ispunjavala

bakir_izetbegovic„Kad je SDA obećala nešto, mi smo to i uradili. Plan nam je da otklonimo sve prepreke investiranju u BiH, administraciju staviti u funkciju privrede i osigurati jeftini kapital“

Bakir Izetbegović, aktuelni Član predsjedništva BiH i kandidat za istu funkciju

(Fena, 01.09.2014.)

Komentar:

Sa početkom septembra i povratkom sa godišnjih odmora, izgleda da je intenzivirana predizborna kampanja uoči oktobarskih izbora. Sa njom ćemo se, po svemu sudeći, naslušati mnoštva nerealnih obećanja, ali i ocjena vlastitog rada od strane aktuelnih zvaničnika koji ponovo pretenduju na javne funkcije.

Za jednu od najinteresantnijih izjava prvog dana septembra pobrinuo se aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH, ponovni kandidat za istu funkciju i jedan od prvaka SDA-a, Bakir Izetbegović, koji je na predstavljanju Izborne platforme svoje stranke ustvrdio, ni manje ni više, nego kako je „SDA uvijek ispunila ono što je obećala“. Istom prilikom Izetbegović je kazao kako je ambicija njegove stranke otvarati 1000 radnih mjesta mjesečno kroz otklanjanje prepreka investiranju.

Međutim, ako znamo da je SDA konstantno participirala u radu Vlade FBiH tokom još uvijek aktuelnog mandata, i ako u obzir uzmemo da je SDA i prije četiri godine obećavala otvoranje novih radnih mjesta, možemo na osnovu realnih pokazatelja zaključiti da se stvari nisu razvijale u tom pravcu, nego čak u suprotnom.

Naime, SDA je u svom predizbornom programu iz 2010. godine navela kako će „uposliti 10 000 hiljada građana na izgradnji cesta“. No, broj zaposlenih u oblasti građevinarstva nije se povećao, nego se kontinuirano smanjivao. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječan broj zaposlenih u građevinarstvu u 2011. iznosio je 24.975, dok je u 2010. u ovoj grani bilo zaposleno 26.024 osobe. U 2012. godini, u oblasti građevinarstva zaposleno je bilo 22.296 osoba, što je iznosilo znatno manje od broja zaposlenih u prethodnim godinama. U 2013. godini ovaj broj je nastavio opadati i iznosio je 20.967 zaposlenih u navedenoj oblasti, da bi do maja 2014. pao na 20.913, što je preko 5.000 manje zaposlenih u građevinarstvu nego u posljednjoj godini prethodnog mandata od 2006. do 2010. godine.

Što se tiče prepreka za investitore koje je pomenuo Izetbegović, radi se o stvarima o kojima sve vladajuće strukture od 1996. godine do danas konstantno pričaju, ali ne rade mnogo na poboljšanju poslovne klime, nego čak rade i u pravcu odbijanja investitora sa neispunjavanjem brojnih preuzetih međunarodnih obaveza, čime doprinose i negativnom imidžu naše zemlje. SDA je u vlasti bila, što vjerovatno nije potrebno posebno napominjati, i ovaj i prethodni mandat.

Trenutno na svoju realizaciju čeka i niz važnih strategija i zakona koji predstavljaju obaveze koje je BiH preuzela kroz Mapu puta, to jest predstavljaju neophodne korake u procesu evropskih integracija, koji nisu provedeni. Razlozi za neusvajanje razvojnih strategija uglavnom su političke prirode i predstavljaju dio problema koji se odražava u nepostojanju jasno definisane ekonomske politike na nivou države, te nemogućnosti stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, koji je ključni prioritet Evropskog partnerstva i jedan od ključnih faktora u stvaranju povoljne poslovne klime u državi.

Ako, dalje, pogledamo priliv direktnih stranih investicija, vidjet ćemo da je on prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija u BIH u prvom kvartalu 2014. godine manji za čak 64,2% u odnosu na prvi kvartal 2013. godine.

Dakle, razumljivo je da je i Bakir Izetbegović dao izjavu u smjeru poboljšanja pozicije svoje partije na izborima, ali izjava o „apsolutnom ispunjenju“ svih datih obećanja koju je dao, daleko je od realnosti u kojoj je SDA, pak, prema posljednjim rezultatima istraživanja Istinomjera iz marta 2014. godine, ispunila tek 6 od 432 data obećanja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!