Nedosljedno

Izetbegović ipak najavio moguće odgađanje izbora

Nakon održanog sastanka u prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH 26. januara 2022. godine, na temu izmjena Izbornog zakona BiH, predsjednik SDA i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izrazio je uvjerenje da će Opći izbori u BiH biti održani.

FOTO: N1

Kako je tom prilikom izjavio, ukoliko se ne postigne dogovor oko izmjena Izbornog zakona, Opći izbori 2022. godine bit će održani po postojećem zakonodavstvu:

HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu.

Bakir Izetbegović, 26.1.2022.

Izborni zakon BiH, u članu 1.14, stavu (1), nalaže da se izbori u BiH kako lokalni, tako i opći, održavaju prve nedjelje u oktobru:

Izbori na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini održavaju se prve nedjelje u oktobru, osim ako se ovaj datum ne podudara s obilježavanjem vjerskog praznika jednog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Izbore koje nije moguće održati prve nedjelje u oktobru, zbog podudaranja s vjerskim praznikom, Centralna izborna komisija BiH zakazuje za nedjelju nakon prve nedjelje u oktobru koja se ne podudara sa vjerskim praznikom.

Izborni zakon BiH

Centralna izborna komisija BiH (CIK), kako je dalje definisano u stavu (2), “raspisuje izbore u skladu s ovim Zakonom, obavještava sve nadležne organe na svim nivoima vlasti i javnost o datumu održavanja izbora najmanje 150 dana prije održavanja izbora, osim ako odredbama Poglavlja 14 ovog Zakona nije drugačije određeno”.

Međutim, uprkos izjavi da će izbori, ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, biti održani kako je predviđeno zakonom, odnosno prve nedjelje u oktobru, Izetbegović je 10. februara promijenio stav i rekao da ne bi trebao biti problem odgoditi izbore za nekoliko mjeseci:

Možemo pomjeriti rok izbora kao i prošli put, za neki novembar, eventualno decembar, ali bi se trebali desiti svakako ove godine. Ako nam treba još neki mjesec ili dva dana da zaista dođemo do rješenja, ja mislim da to ne bi trebao biti problem, samo ne bi trebali ući u iduću godinu.

Bakir Izetbegović, 10.2.2022.

Budući da je Bakir Izetbegović u januaru ustvrdio da će Opći izbori, ukoliko ne dođe do dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, biti održani u skladu sa sadašnjom legislativom, a dvije sedmice kasnije izjavio da bi izbori mogli biti odgođeni s ciljem pronalaska “rješenja”, Istinomjer njegov stav ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!