Dosljedno
Uncategorized

Izetbegović dosljedan u čuvanju nezavisnosti institucija BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je danas da sastanak predstavnika SNSD-a i SDS-a s pojedinim kadrovima iz entiteta RS u institucijama BiH, održan 3. septembra na Jahorini, predstavlja grubi pokušaj stavljanja pod političku kontrolu državne službe i pravosuđa u BiH, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta.

“Aktivnosti ovakve vrste zaslužuju svaku osudu. BiH, u skladu sa svojom evropskom orijentacijom, razvija koncept depolitizirane državne službe, koja ne smije biti u funkciji samo jednog entiteta ili etniciteta”, navodi se u saopćenju.

(Sarajevo-x.com/FENA, 5. 9. 2011.)

***

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović odgovorio je na pismo reisul-uleme Islamske zajednice BiH dr. Mustafe ef. Cerića upućeno Predsjedništvu BiH 4. augusta 2011. godine, a povodom uvredljivih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o muslimanima.

“… Duboko sam svjestan opasnosti koje izjave predsjednika entiteta RS, citirane u Vašem pismu, proizvode i mogu proizvesti u budućnosti. Sa svojim najbližim saradnicima i političkim istomišljenicima analiziram poruke i praktične poteze onih koji BiH ne bi voljeli da vide kao dio slobodnog i demokratskog svijeta.

Međutim, protekli period i neposredno iskustvo pokazali su da svakodnevno javno konfrontiranje ne doprinosi interesima BiH i njenih građana. Naprotiv, samo uporni rad, strpljivost i konstruktivnost donose rezultate.

U proteklih godinu dana, upravo takva dosljedna i principijelna politika dovela je do bitnih pomaka i stabilizacije odnosa u regiji, što je podržano od naših strateških saveznika i prijatelja u svijetu. (…) Poznati su i pozadina i motivi onih političara koji i dalje istrajavaju na retorici konfrontacije. Oni fokus javnosti nastoje pomjeriti sa pravih problema u zemlji – nezaposlenosti, siromaštva, korupcije, svakodnevnih štrajkova, itd. na teren jeftinog politikanstva. Možda se nekima i čini da dnevnopolitička verbalna prepucavanja donose određene političke dobiti, ali u tu političku zamku mi ne bismo trebali upasti (…)”

(FENA, 19. 8. 2011.)

Komentar:

Bakir Izetbegović već izvjestan period ostaje dosljedan u porukama koje šalje političarima, vjerskim licima i građanima BiH. Dosljednost se ogleda u činjenici da Izetbegović šalje jasnu poruku da institucije BiH moraju biti oslobođene političkih i vjerskih uticaja, kako bi se što prije uspostavila pravna država, što je svakako jedan od osnovnih uslova za pristupanje EU i NATO. Činjenica je da tonovi upućeni političarima i vjerskim licima nisu istog inteziteta, ali se svakako nadamo da će član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ali i ostali članovi Predsjedništva te svi javni zvaničnici ostati dosljedni i u ostatku svog mandata te na isti način reagovati na sve pokušaje pritiska koji za cilj imaju povećanje tenzija ili slabljenje moći, uticaja i ugleda Bosne i Hercegovine. Tim Istinomjera će svakako ustrajati u monitoringu izjava Izetbegovića, ali i ostalih političara u našoj zemlji.

Pitajte Istinomjer!