Neistina

Iz Republike Srpske ipak je bilo negodovanja povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Zastupnica u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Milica Ijačić (SNSD), gostujući u programu N1 televizije, komentarisala je reakcije na obilježavanje 9. januara u Republici Srpskoj. S tim u vezi ustvrdila je da se prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti iz Republike Srpske “ne mogu čuti negodovanja”.

Izvor: Facebook/Milica Ijačić

Ono što nije fer, po mom mišljenju, recimo da Federacija obilježava 1. mart, ako sam dobro, kao Dan državnosti, ili kako se već zove tamo u Federaciji. U Republici Srpskoj tada nemamo negodovanje. (…) I nigdje nismo čuli iz Republike Srpske 1. marta da se diže prašina oko svega toga.

Milica Ijačić, 11.1.2023.

Prije svega, potrebno je naglasiti da se 1. marta ne obilježava Dan državnosti, kako je ustvrdila Ijačić, već Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U kontekstu tvrdnje Milice Ijačić da prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti “nema negodovanja iz Republike Srpske” i da se tom prilikom u ovom bh. entitetu “ne diže prašina”, podsjećamo da je 30 poslanika/ca Narodne skupštine Republike Srpske podnijelo 12.10.2016. i 7.12.2016. godine zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti RBiH i članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti RBiH. Ustavni sud Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 6.7.2017. godine, odbio je oba zahtjeva kao neosnovana u predmetima U 18/16 i U 22/16.

U službenom listu Republike Bosne i Hercegovine 30.3.1995. godine objavljen je Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine. U istom broju Službenog lista RBiH objavljen je i Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine. Skupština Republike Bosne i Hercegovine donijela je oba zakona na sjednici održanoj 28.2.1995. godine.

Ustavni sud BiH je u spomenutoj odluci podsjetio na Ustav iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz 1974. godine kojim je utvrđeno da su se “narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredjeljenje, uključujući i pravo na otcjepljenje, (…) ujedinili u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi – SFRJ (…)”. Ustavni sud je naveo i da, prema Ustavu SRBiH iz 1974. godine, građani/ke BiH svoju vlast ostvaruju putem Skupštine ili referendumom.

Ustavni sud BiH je tada zaključio da Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH ne diskriminiše Srbe u Bosni i Hercegovini niti ih stavlja u diskriminatoran položaj u odnosu na Hrvate ili Bošnjake.

Više o spomenutoj odluci Ustavnog suda možete pročitati u Istinomjerovoj analizi “Tri decenije nezavisnosti BiH: Još jedan povod za negiranje državnog praznika”.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u instrukciji upućenoj 16. februara 2022. svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH zahtijevala da “prigodno i dostojanstveno” obilježe Dan nezavisnosti BiH te da se ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema upute zvanične note s obavještenjem o tome.

Nekoliko dana kasnije 18 ambasadora i konzula poslalo je otvoreno pismo ministrici Turković povodom njene instrukcije o obilježavanju Dana nezavisnosti BiH, u kojoj su istakli da neće postupiti u skladu s njenim uputstvom. Kako su ustvrdili, 1. marta obilježava se “tragični sukob kao nepostojeći državni praznik”, optuživši tom prilikom Turković da ovom instrukcijom, između ostalog, “urušava ustavni poredak BiH u kontinuitetu”.

Otvoreno pismo potpisali su Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić-Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić-Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

I uslijed posljednjeg obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i nebrojeno puta ranije, pojedini/e zvaničnici/e iz entiteta Republika Srpska osporavaju 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH. Tako je Milorad Dodik, koji je tada bio član Predsjedništva BiH, izjavio da “1. mart, koji muslimani obilježavaju kao tzv. Dan nezavisnosti BiH, nije nikakav praznik, već sinonim zla, stradanja i uvoda u krvavi građanski rat”.

I tadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović iznio je sličan stav, dodavši da bh. institucije nikada nisu donijele zakon o praznicima:

Nijedan naš zakon ne poznaje 1. mart kao praznik, a budući da zakon o praznicima nikada nije donesen ni u Parlamentarnoj skupštini BiH to nije nikakav državni praznik, kako ga lažno predstavljaju. Za nas dan nezavisnosti BiH ne postoji, ni pravno ni suštinski. Taj datum je za srpski narod i Republiku Srpsku datum razbijanja Јugoslavije, preglasavanja, podjela i uvoda u krvave ratne sukobe.

Nedeljko Čubrilović, 28.2.2022.

Dodik je i godinu ranije (2021), uoči obilježavanja Dana nezavisnosti, ustvrdio da se ovaj praznik nikada neće slaviti u Republici Srpskoj, nazvavši pritom Bosnu i Hercegovinu “neprijateljskom”.

Nikada, i da 66 puta Ustavni sud donese odluku, nećemo slaviti. Ovo je gore od Turaka i 500 godina. Ništa tu nije u interesu RS-a i evo ja prvi nikada neću sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH.

Milorad Dodik, 27.2.2021.

Između ostalih, podsjetit ćemo i na tvrdnju Željke Cvijanović iz februara 2019. godine, koja je tada obnašala funkciju predsjednice Republike Srpske, da je Dan nezavisnosti jedino poseban po tome “što asocira na ubistvo, krv, mržnju i na smrt”.

To je bio okidač koji se tada desio za mnogo toga, a najviše za mnogo stradanja, žrtava, netrpeljivosti i mržnje i u krajnjem slučaju i mnogo nezadovoljstava i nepovjerenja koja su se tada rodila, i nažalost i ostala evo ovdje u BiH. (…) Da su imalo korektni, onda bi rekli da te i slične datume, ako ne mogu da obilježavaju jedni, onda ne bi trebalo da slave ili obilježavaju ni drugi u BiH. Sam 1. mart, kao datum, za nas u sebi ne nosi ništa dobro osim mračne simbolike za teško stradanje koje je uslijedilo nakon toga i nakon svirepog ubistva srpskog svata na Baščaršiji.

Željka Cvijanović, 28.2.2019.

Uzimajući u obzir navedene primjere, Istinomjer tvrdnju Milice Ijačić da prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti “nema negodovanja iz Republike Srpske” i da se tom prilikom u ovom bh. entitetu “ne diže prašina” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!