Iz DF-a podnijeli izvještaj protiv članova CIK-a

Još i prije nego je CIK BiH donijela Uputstvo o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, koje je usvojeno na sjednici održanoj 18. decembra 2018. godine, iz DF-a, ali i drugih partija koje čine bh. blok, su najavili tužbe protiv ove institucije ukoliko ona odluči da se raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH vrši prema popisu iz 2013. godine.

Sekretar DF-a, Zlatko Miletić je rekao kako će istrajati na putu da sačuvaju BiH kakva je ona sada.

“Upotrijebićemo sva demokratska sredstva koja su nam raspoloživa”.

Zlatko Miletić, 06.11.2018.

Podsjećamo, CIK je 18. decembra usvojio odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, pri čemu će se popunjavanje oslanjati na popis stanovništva iz 2013. godine. Prihvaćen je “model 1-1-1” što znači da će u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani u zakonodavno tijelo.

Dan nakon što je CIK donio odluku, Demokratska fronta podnijela je Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izvještaj o počinjenju više krivičnih dijela od članova CIK-a, a u vezi s usvojenim Uputstvom.

“Naime, Demokratska fronta je navedeni Izvještaj o počinjenju krivičnih djela podnijela smatrajući da su članovi Centralne izbore komisije svjesno ignorisali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su na taj način zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i nesavjesno radili u službi.”

DF, 20.12.2018.

Osim toga iz DF-a su naveli kako smatraju da su “članovi CIK-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelosti.”

S obzirom da su iz DF-a, kako su najavili i ranije, podnijeli izvještaj o počinjenju krivičnog djela, Istinomjer će ovaj potez ocijeniti kao ispunjeno obećanje.

(Istinomjer.ba)

Mandatar SDP-a BiH u Ze-do kantonu prikupio potpise podrške

Zastupnici sedam stranaka vladajuće koalicije, njih 21 u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona svojim su potpisima...

Za narednih 120 dana riješeno pitanje gradskog prevoza

Nakon što je krajem septembra 2018. godine, Uprava DD Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla donijela odluku o obustavi prevoza putnika na 11 linija na području Opštine Lukavac, reagovao je načelnik...Nakon Rudog, i u Tesliću pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika

I u Opštini Teslić je pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika ove opštine, Milana Miličevića. Inicijativu je 12.12.2018. godine najavio predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine...