Analize

Ispunjenost predizbornih obećanja: Tuzla 2012-2016

Tuzla je jedna od opština u kojoj postoji kontinuitet vlasti jedne političke partije (SDP-a) od prvih izbora do danas. Trenutni gradonačelnik Jasmin Imamović je na funkciji od 2002. godine, što ga čini najdugovječnijim načelnikom od svih posmatranih gradova u istraživanju Istinomjera.

tuzla1

Naš tim od gradonačelnika pored svih nastojanja nije uspio dobiti njegov program za 2012. godinu, te su obećanja izvučena iz Facebook posta SDP-a BiH.

Analizirano je ukupno 17 obećanja, od kojih je ispunjeno 5, većim dijelom je ispunjeno jedno obećanje, djelimično je ispunjeno također 5 obećanja, manjim dijelom su ispunjena 2 obećanja, a neispunjena su ostala 4 obećanja.

tuzla-ispunjeno

Kada su u pitanju ispunjena obećanja, 4 od 5 obećanja koja su ispunjena u potpunosti se odnose na zadržavanje postojećeg stanja, a to je sprečavanje privatizacije javne imovine (u proteklom mandatu nije privatizirano nijedno javno preduzeće u Gradu Tuzla), održavanje najnižih cijena grijanja, najnižih cijena odvoza smeća, te korištenja tekuće rezerve načelnika za socijalna davanja. Jedino obećanje koje je ispunjeno, a ne odnosi se na zadržavanje postojećeg stanja jeste završetak ceste od petlje Šićki Brod do naselja Solana. Većim dijelom je ispunjeno obećanje o otvaranju novih tehnoloških parkova, budući da je u trenutku završetka analize u Tuzli otvoren i 4. po redu BIT centar, a pošto je prije nekoliko dana otvoren i 5. BIT centar, za ovo obećanje bi se moglo reći i da je ispunjeno.

Djelimično su ispunjena obećanja o rješavanju problema azila za pse u Tuzli, održavanja najniže cijene obdaništa u BiH, te razvoja vodovodne mreže i toplifikacije u visinskim zonama grada, kao i asfaltiranja lokalnih cesta.

tuzla-izdvojeno

Manjim dijelom je ispunjeno obećanje o rekonstrukciji stadiona Tušanj, budući da se na istoj radi još od 2009. godine, a da je tek u ovom mandatu (mart 2014. godine) u pogon puštena sjeverna tribina na Tušnju, te da na njoj još uvijek ne postoje ni mokri čvorovi. Krajem 2015. godine, nakon što je postalo izvjesno da će FK Sloboda igrati europske utakmice od naredne sezone, počela je izgradnja i Istočne tribine Stadiona Tušanj, ali su radovi samo započeti, te nikakav značajniji progres nije ostvaren. Vrijedi napomenuti i da je načelnik Imamović tada obećao da će se europske utakmice igrati na Tušnju, ali to nije bio slučaj, te je Sloboda svoje utakmice morala igrati na Bilinom Polju u Zenici. Također manjim dijelom je ispunjeno i obećanje o širenju mreže područnih ambulanti i apoteka, budući da je u prethodnom mandatu (do završetka analize) otvorena tek jedna područna ambulanta (Kreka). Nakon što je analiza objavljena, otvorena je i ambulanta porodične medicine u Domu penzionera Tuzla.

Od četiri neispunjena obećanja, najkonkretnije je obećanje o konačnoj izgradnji Gradskog groblja, o kojoj se priča već nekoliko godina. Pored toga, obećano je i dobijanje statusa “pametnog” grada, ali nikakvi pomaci nisu napravljeni ni na tom polju. Nije produžena ni južna saobraćajnica (do Slavinovića), što je još jedan projekat čija se realizacija čeka jako dugo, čak i prije dolaska na funkciju gradonačelnika Imamovića.

Dakle, kada je u pitanju opština/grad Tuzla, procenat ispunjenih obećanja je jedan od najboljih od svih 12 posmatranih opština, ali je problematična činjenica da su ispunjena obećanja uglavnom obećanja koja su zahtijevala zadržavanje postojećeg stanja, sa izuzetkom ceste od petlje Šićki Brod do Solane i otvaranja novih tehnoloških parkova. Od neispunjenih obećanja svakako se ističu Stadion Tušanj i rješavanje pitanja Gradskog groblja. Dodatno, minus administraciji je i činjenica da nije bila spremna poslati svoj predizborni program za 2012. godinu.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!