Analize

Ispunjenost predizbornih obećanja: Trebinje 2012-2016

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (PDP) u svom programu imao je 72 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunio 14, isto toliko je djelimično ispunjenih, dok ih je 44 ostalo uglavnom neispunjeno.U kampanji 2012. godine Vučurević je svoja obećanja dao u Programu razvoja opštine Trebinje.

trebinje

Među neispunjenim obećanjima Slavka Vučurevića su i ona veoma ambiciozna koja su se odnosila na izgradnju naučno – tehnološkog parka i uređenju Ski centra „Zubačka Ubla“ koji je između ostalog trebalo dobiti i ski lift, ali i obećanja o izmještanju benzinske pumpe iz centra grada, izmještanju mosta kralja Aleksandra. Neispunjeno je ostalo i obećenje o izgradnji zatvorenog gradskog bazena. Tender za izgradnju ovog bazena raspisan je tek početkom oktobra ove godine, a raspisalo ga je preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET). Bazen bi se trebao graditi u okviru sportskog kompleksa “Abazovina”, o čemu bi odluku tek trebala donijeti Skupština grada Trebinja.

U Trebinju je zabilježeno i prekršeno obećanje i to ono o obustavi gradnje nove autobusne stanice. Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević ne da nije obustavio izgradnju nove autobusne stanice kako je najavio tokom predizborne kampanje, nego je čak izdvojio i velika sredstva za završetak ovog projekta.

Kako je izjavio prilikom otvaranja stanice u oktobru 2014. godine, izgradnju autobuske stanice, u potpunosti je finansirao grad Trebinje, a prva faza izgradnje koštala 1.175.000 KM, dok je za drugu, započetu u junu 2014. godine, izdvojeno 700.000 KM. Stanica je u junu 2015. godine iznajmljena kompaniji Globtour iz Međugorja koja je sa radom započela krajem augusta iste godine.

trebinje_1

Neispunja su ostala i obećanja o otvaranju gradske zaobilaznice i otvaranju konzularnih predstavništava u Trebinju.

Vučurević je imao i 10 neutemeljenih od kojih možemo spomenuti obećanje o decentralizaciji vlasti, jačanju lokalnih institucija, svođenju republičkih na lokalne donacije, ali i “odvajanju politike od sporta”.

Sa druge strane Vučurević je ispunio obećanje o izgradnji sportske dvorane u naselju Bregovi, a radovi na rekonstrukciji Sportske dvorane „Miloš Mrdić“ privedeni su kraju u junu 2016. godine.

Vučurević je tokom mandata povećao i izdvajanja za Dom i Udruženje penzionera, a ispunjena su i obećanja o održavanju korita rijeke Trebišnice, rješavanju gradskog i prigradskog saobraćaja te transformisanju preduzeća „CIKO“ Trebinje u dva nova gradska javna preduzeća – Javna ustanova Dom kulture i Javna ustanova Radio i Glas Trebinja.

Skupština Grada Trebinje tako je na sjednici od 29.07.2013.g. donijela Odluku o osnivanju Javne ustanove „Kulturni centar“ Trebinje. Odlukama Skupštine je takođe promjenjen naziv i djelatnost JU „Centra za informisanje i obrazovanje“ (u okviru koga djeluju Radio Trebinje i Glas Trebinja).

trebinje_2

Djelimično su ispunjena obećanja o asfaltiranju lokalnih puteva i gradskih ulica, povećanju saradnje sa susjednim opštinama, ali i obećanje uređenju fasada na glavnim gradskim ulicama te izgradnji zelenih pijaca.

Iz provedenog istraživanja može se zaključiti kako je Vučurević provodio određene aktivnosti na ispunjavanju obećanja u oblasti socijalne politike, uređenju grada i gradnji sportskih terena, no izostale su aktivnosti u smjeru ispunjavanja velikih predizbornih obećanja iz 2012. godine.

Pitajte Istinomjer!