Neistina

Inzka ne plaćaju građani BiH

Gost emisije “1 na 1”, emitovanoj na Alternativnoj televiziji 18. februara 2021. godine, bio je član Kluba poslanika Socijalističke partije Srpske (SPS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Milan Tubin. U svom izlaganju govorio je i o aktuelnostima sa sjednice NSRS-a na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o zahtjevu poslanika Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije Mirovnog sporazuma u BiH.

Screenshot: ATV

Tubin je ovom prilikom izrazio nezadovoljstvo pojedinim aktivnostima aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka, te ukazao na “odgovornosti” austrijskog diplomate:

I on mora da ima odgovornost za ono što radi. I on prima platu građana, i on odavde zarađuje veliki novac i odnosi, i on treba da onda nama podnosi izvještaj šta on to čini i šta radi.

Milan Tubin, 18. 2. 2021.

Ured visokog predstavnika (OHR) je ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Na zvaničnoj stranici ove institucije navedeni su i podaci o njenom finansiranju:

Sredstva za financiranje OHR-a dodjeljuje Vijeće za provedbu mira. Proračun OHR-a za 2020/2021. godinu iznosi 5.327.627 eura. Pregled doprinosa pojedinih zemalja u proračunu OHR-a je sljedeći: EU 54,37%, SAD 22%, Japan 10%, Kanada 3,03%, OIC 2,5%, Rusija 1,2%, ostali: 6,9%.

OHR

Članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska. Kompletan spisak članica i sudionika PIC-a dostupan je na stranici OHR-a.

Da OHR ne finansiraju građani Bosne i Hercegovine, govori i saopštenje ove institucije za portal Klix:

Plaća se isplaćuje iz iznosa koji članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira uplaćuju u budžet OHR-a, a ne od domaćih vlasti.

OHR, 21. 1. 2021.

Shodno činjenici da visokog predstavnika Valentina Inzka plaćaju članice Upravnog odbora PIC-a, Istinomjer tvrdnju Milana Tubina da Inzko “prima platu građana i odavde zarađuje veliki novac i odnosi” ocjenjuje neistinitom.

Suprotno tvrdnjama o odnošenju novca iz BiH, treba spomenuti i podatak sa stranice OHR-a da u ovoj instituciji, osim 13 stranih državljana, radi i 76 službenika iz BiH.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!