Nedosljedno

Inicirala glasanje o nepovjerenju Vijeća ministara BiH, pa glasala “protiv”

Nakon što je 9. 12. 2020. godine osam zastupnica i zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić, Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina, uputilo zahtjev za iniciranje glasanja o nepovjerenju Vijeću ministara BiH, sjednica Zastupničkog doma PSBiH, na kojoj se o tome odlučivalo, održana je 11. 1. 2021. godine.

U obrazloženju zahtjeva, između ostalog, navedeno je da, prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica ovo Vijeće ministara ima najlošiju ocjenu u regionu, te da je očigledno kako je ono sastavljeno čisto na matematičkim principima koji garantuju podjelu vlasti, bez ikakvog jasnog plana oko toga šta ta vlast treba činiti i u kojem smjeru treba voditi ovu državu.

Naglašavajući da je godinu i po od usvajanja Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU od 14 prioriteta, koji su navedeni u dokumentu, ispunjen samo jedan, a uz njih još samo u tri zabilježen neki napredak, potpisnice i potpisnici zahtjeva, između ostalog, ustvrdili su:

Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja. Broj zakona kojeg je ovo Vijeće ministara uputilo u parlamentarnu proceduru je mizeran, izbjegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je naša zemlja na meti stalnih kritika iz Brisela. Aktuelno Vijeće ministara nije pokazalo kapacitet, zainteresiranost ni spremnost da se uključi u rješavanje nekih gorućih pitanja poput migrantske krize i sprečavanja izgradnje odlagališta nuklaernog otpada u Trgovskoj gori, a situacija sa pandemijom koronavirusa u našoj zemlji dodatno je pokazala nespremnost vlasti da poduzmu bilo kakvu smislenu i koordinisanu aktivnost u cilju zaštite života i zdravlja građana. Zbog toga je percepcija Vijeća ministara u javnosti toliko loša da bi u svakoj zdravoj demokratiji tražila dobrovoljne ostavke cijelog Vijeća ili barem nekih njegovih ministara, tim prije što su umjesto da predano rade svoj posao u interesu građana, neki od njih aferama i lošim potezima samo pogoršali situaciju i otežali iznalaženje potencijalnih rješenja.

Zahtjev za iniciranje glasanja o nepovjerenju Vijeća ministara BiH, 9. 12. 2020.

Međutim, na sjednici Zastupničkog doma PSBiH, na kojoj se o odlučivalo o nepovjerenju Vijeću ministara BiH, a koja je održana 11. 1. 2021. godine, svi potpisnici ove inicijative nisu glasali “za”.

Naime, i pored razloga i tvrdnji iznesenih u obrazloženju zahtjeva, članica Kluba SDP-a BiH i potpisnica zahtjeva Nada Mladina glasala je protiv zahtjeva, čiji je pokretač i sama bila.

Ovim Istinomjer stav Nade Mladine po pitanju nepovjerenja aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!