Nedosljedno

Iako je “prošlo vrijeme nametanja odluka”, Ujedinjena Srpska “apelovala” i “molila” PIC

Uoči sjednice Političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održane 17. i 18. 06. 2019. godine u Sarajevu, Glavni odbor Ujedinjenje Srpske uputio je pismo ovom tijelu u kojem se “od zemalja članica traži da pomognu u rješavanju političke krize nastale zbog neformiranja Savjeta ministara BiH”.

“BiH se treba odreći usluga Visokog predstavnika, jer one nisu potrebne…”, izjavio je krajem novembra 2018. godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodk dodajući da “za Visokog predstavnika više nema mjesta u BiH, ali ni za inostrane sudije u Ustavnom sudu.”

Dodikove stavove u vezi uloge i ostanka OHR-a tada je podržao predsjednik Ujedinjene Srpske i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Nenad Stevandić.

Govoreći o Oružanim snagama BiH, Stevandić je tom prilikom rekao “da novac treba usmjeravati u razvoj zemlje, a ne u militarizaciju”, te se osvrnuo na ulogu Visokog predstavnika u BiH:

Sada će se vidjeti da li, prije svega bošnjačko rukovodstvo, ima tu vrstu senzibiliteta i da li će konačno shvatiti da država u kojoj gazduje visoki predstavnik nije država…

Nenad Stevandić, 22.11.2019.

Nastavljajući dalje, Stevandić je izjavio da su “Visoki predstavnik i inostrane sudije kost u grlu državnosti BiH”, te poručio da je “prošlo vrijeme nametanja odluka, te da je za BiH najvažnije da one budu donošene uz dogovor i saglasnost sva tri naroda BiH”:

Način na koji se bošnjačko rukovodstvo bude opredijelilo prema ovim prijedlozima pokazaće da li su oni ili ne protiv državnosti BiH.

Nenad Stevandić, 22.11.2018.

Međutim, nakon otvorene podrške mišljenju da se “BiH treba odreći usluga Visokog predstavnika, jer one nisu potrebne”, ali i iznošenja stavova “da država u kojoj gazduje Visoki predstavnik nije država”, te da je “prošlo vrijeme nametanja odluka, i da je za BiH najvažnije da one budu donošene uz dogovor i saglasnost sva tri naroda BiH”, Ujedinjena Srpska čiji je Stevandić predsjednik upravo je tijelu na koje su se pomenuti stavovi odnosili uputila apel i molbu “da pomognu” i “iskoriste uticaj”.

Naime, uoči sjednice Političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održane 17. i 18. 06. 2019. godine u Sarajevu, Glavni odbor Ujedinjenje Srpske uputio je pismo ovom tijelu u kojem se “od zemalja članica traži da pomognu u rješavanju političke krize nastale zbog neformiranja Savjeta ministara BiH”.

“Apelujemo na Vas da pomognete da se poštuje izborna volja građana Republike Srpske koji su izabrali vlast u Republici Srpskoj i svoje predstavnike na nivou BiH”, navodi se u pismu, te se pored ostalog i moli:

Molimo Vas da svoj uticaj iskoristite na Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Bakira Izetbegovića da ispoštuju osnovne postulate demokratije i demokratski održanih izbora, a to je implementacija izbornih rezultata bez ikakvog uslovljavanja.

GO Ujedinjene Srpske, 17.06.2019.

Obzirom da je nakon ranije iskazanih mišljenja Nenada Stevandića o samoj ulozi ali i potrebi daljnjeg postojanja OHR-a, stranka na čijem je Stevandić čelu toj istoj instituciji uputila apel i molila da “pomogne” i “iskoristi svoj uticaj” na političke procese i same političke aktere u BiH, Stevandićev raniji stav po pitanju uloge ali i potrebe daljnjeg postojanja OHR-a Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!