Neispunjeno

I pored Vegarove najave nema mandatara za sastav Vlade Kantona 10

Veso Vegar, glavni tajnik HDZ-a 1990

Hercegbosanska županija će mandatara za sastav nove vlade dobiti kroz tjedan, rekao je za Oslobođenje v.d. glavni tajnik HDZ-a 1990 Veso Vegar. On je dodao kako će ova stranka imenovati mandatara za sastav nove vlade nakon što se održi sastanak vrha HDZ-a 1990 i čelnika Županijskog odbora stranke u HBŽ-u na kojem bi se trebao postići konačan dogovor.

(Oslobođenje, 12.01.2012.)

Komentar:

Sapunica oko izbora mandatara i uspostave vlasti u Kantonu 10/HBŽ potrajaće izgleda još neko vrijeme s obzirom da HDZ 1990 neće odustati od kandidature Nedjeljka Rimca na ovu poziciju. Na sastanku vrha HDZ-a 1990, čelnika Kantonalnog odbora stranke u Kantonu 10 i zastupnika ove stranke u kantonalnoj Skupštini, koji je održan u Mostaru 16. januara, odlučeno je da Rimac ostaje jedini kandidat za mandatara.

Kako je saopšteno nakon sastanka, HDZ 1990 će rješenje za formiranje nove vlade tražiti na temelju sporazuma kojega su potpisali HDZ 1990 i HDZ BiH pri tome, zadržavajući pravo svake političke stranke da same predlažu svoje kadrove.

Ljubić je u intervjuu dan ranije sam potvrdio da je ‘Rimac bio i do sada ostao jedini kandidat HDZ-a 1990 za premijera’. “On, također, sa svoje strane treba učiniti sve što može da uvjeri partnere kako je on najbolje rješenje”, poručio je Ljubić.

(Večernji list, 17.01.2012.)

Ipak, iz Kantonalnog odbora HDZ-a BiH više puta su rekli kako zastupnici ove stranke u novom sazivu kantonalne Skupštine neće podržati kandidata HDZ-a 1990 Nediljka Rimca kao mandatara za sastav nove vlade ove županije.

Kako sada stoje stvari, HDZ BiH i dalje neće iskazati podršku kandidaturu Rimca, pa se postavlja pitanje na temelju čega je Vegar mogao reći da će mandatar biti imenovan za sedam dana ako njegova stranka kao rješenje može ponuditi samo “novog-starog kandidata” i tako stvar zavrtiti u krug.

U centrali HDZ-a 1990 protivljenje kandidaturi Rimca za mandatara smatraju neprincipijelnim budući da, kako kažu, niti u jednoj drugoj sredini ova stranka nije imala prigovora o bilo kojem predloženom kandidatu HDZ-a BiH koje su poduprli.

Trakavica oko formiranja vlasti u ovom kantonu traje već više od 15 mjeseci, a pored toga što Vlada radi u tehničkom mandatu, još uvijek nije usvojen budžet za 2012. godinu, niti je donesena odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2012. godine. Međusobni sukob dva HDZ-a u ovom kantonu već je prouzrokovao zastoj u isplatama mnogim budžetskim korisnicima pa je krajnje vrijeme da se stranke uozbilje i postignu dogovor, ako već ne žele da se u čitav spor uplete i visoki predstavnik Valentin Inzko.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!