Neispunjeno

I nakon šest mjeseci od obećanja, gradska pijaca u Goraždu i dalje zaključana

Nakon što je početkom decembra 2022. godine Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde imenovala novu vladu tog kantona, novoizabrani premijer Edin Ćulov (Novi početak) najavio je da će riješiti problem gradske pijace u Goraždu.

Izvor: Vlada BPK

Ćulov je tom prilikom u svom ekspozeu naveo da je rok za obezbjeđivanje pijačnog prostora šest mjeseci.

Neophodno je obezbjediti efektivan poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji, pokrenuti sve aktivnosti na obezbjeđivanju pijačnog prostora u Goraždu (rok od 6 mjeseci), omogućiti i dogovoriti, prema potrebama, goraždansku pijacu, odnosno pijačne tezge u Sarajevu, kao i ispitati mogućnosti otvaranja stočne pijace na prostoru Bosansko podrinjskog kantona Goražde.

Ekspoze Edina Ćulova, 7.12.2022.

Dan kasnije, gostujući u emisiji “Riječ po riječ” na RTV BPK Goražde, Ćulov je, pored ostalog, potvrdio da je rok šest mjeseci te obrazložio daljnje korake u tom pravcu.

Konkretno, mada sam rekao da će rok biti šest mjeseci za pijacu, ubrzano se radi. Evo danas smo već definisali i kako ćemo izvršiti isplatu dok izanaliziramo ugovore vezano za pijacu. Pijačno mjesto je na tri katastarske čestice, tri parcele. Od te tri katastarske čestice jedna katastarska čestica na kojoj su objekti interesantni za Direkciju za robne rezerve. Kompletan taj prostor, sve tri katastarske čestice, pod hipotekom su. Ziraat banka je sada vlasnik i izvršeni su određeni razgovori. Prije mene, od strane koalicije, maksimalno je spuštena cijena, procijenjena vrijednost za pokretanje hipoteke. U ovom slučaju definisali smo novac, sredstva. Nadam se vrlo brzo, samo da malo papirologije ove odradimo… mi bismo preuzeli jednu katastarsku česticu na kojoj su skladišni prostori za Direkciju robnih rezervi. U tom slučaju imamo obećanja Ziraat banke, ne još uvijek pismeno, da će hipoteku skinuti i Grad Goražde će raspolagati tim prostorom i u par tranši, tri godine, izvršit će plaćanje ostatka novca…

Edin Ćulov, 8.12.2022.

Na konstataciju voditeljice da građane zanimaju brza rješenja i rokovi, premijer BPK izjavio je da postoji mogućnost da sve bude završeno i do Nove godine.

Ja sam stavio, ponavljam, rok šest mjeseci, mada postoji mogućnost, ako Bog da, i do Nove godine, ali sačekaćemo da papire prvo vidim, ali rješenje ćemo naći vrlo brzo.

Edin Ćulov, 8.12.2022.

Na 2. redovnoj sjednici održanoj 15.12.2022. godine Vlada BPK formirala je stručni tim s ciljem rješavanja smještaja Direkcije robnih rezervi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a u vezi s tim i rješavanja pitanja gradske pijace.

Kako je tim povodom na zvaničnoj stranici Vlade BPK još navedeno, zadatak stručnog tima bio je da se u roku 15 dana analiziraju pravna, imovinska i ekonomska pitanja u vezi s ponudom Ziraat banke Sarajevo za kupovinu objekata za smještaj Direkcije robnih rezervi.

Obzirom da je kupovina navedenih nekretnina usko povezana s kupovinom ostalog dijela nekretnina potrebnih za Gradsku pijacu Goražde, Stručni tim će, kako je istaknuto, stupiti u kontakt sa predstavnicima Gradske uprave kako bi se zajednički nastupilo prema prodavcu u cilju sklapanja tripartitnog ugovora, kojim bi se kupila kompletna nekretnina koja je predmet prodaje te na taj način konačno riješilo ovo goruće pitanje.

Vlada BPK, 15.12.2022.

Nekoliko dana kasnije, i u intervjuu za portal Klix.ba, Ćulov je među prioritete svog djelovanja izdvojio rješavanje problema pijace u Goraždu, ustvrdivši da je rješenje blizu.

Blizu smo rješenja problema pijace. Ja sam najavio da ćemo to završiti u roku od šest mjeseci, ali može se desiti i ranije. Definisali smo sredstva, nadam se vrlo brzo ugovoru sa gradom i bankom. Ima mnogo posla, često je red pred kancelarijom i svi očekuju čarobni štapić za rješavanje problema. Nemam ga, ali kao vlada dobro funkcionišemo, brzo rješavamo probleme.

Edin Ćulov, 18.12.2022.

U međuvremenu, na Istinomjerove upite Vladi BPK o eventualnim daljnjim aktivnostima u vezi s rješavanjem pitanja gradske pijace u Goraždu nije odgovoreno, a 31.5.2023. godine pomoćnica gradonačelnika Goražda u Službi za urbanizam, prostorno uređenje i komunalne poslove Adisa Borovac za Istinomjer je potvrdila da gradska pijaca u ovom gradu još uvijek nije stavljena u funkciju.

Priložene fotografije gradske pijace u Goraždu napravljene su 30.5.2023. godine, a Istinomjeru ih je ustupila naša čitateljica.

Podsjećamo da Istinomjer prati i realizaciju predizbornog obećanja koje je tokom kampanje za Lokalne izbore 2020. godine dao aktuelni gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, a koje se odnosilo na izgradnju pijace.

Ovim Istinomjer obećanje premijera Vlade BPK Edina Ćulova da će problem pijace u Goraždu biti riješen u roku šest mjeseci ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!