Nedosljedno

I Izetbegović je održavao sastanke po ugostiteljskim objektima

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je u programu Hayat televizije, gdje je komentirao aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom Izetbegović je pokazao nedosljedan stav po pitanju toga gdje se trebaju održavati politički pregovori.

Izvor: Facebook/Bakir Izetbegović

Naime, Izetbegović je ustvrdio da se politički pregovori moraju održavati u institucijama BiH:

Dakle, moramo koalirati s predstavnicima Srba i Hrvata koji dobiju većinski paket. To je jasna stvar, samo je pitanje kako. Prije svega, od samog odnosa prema njima, morate sačuvati dostojanstvo, morate imati jedan gard. Dakle, pregovori se trebaju obavljati u institucijama u Sarajevu, a ne trčkarati po vinarijama u Laktašima, po privatnim objektima, ići uporno u Mostar.

Bakir Izetbegović, 19.6.2023.

Međutim, suprotno ovom stavu, i sam je Izetbegović u prošlosti održavao sastanke s drugim političkim akterima van institucija BiH.

Podsjetimo, u novembru prošle godine Izetbegović, Nikšić i Komšić, kao predsjednici političkih partija, održali su sastanak u jednom sarajevskom restoranu kako bi razgovarali o formiranju vlasti i političkim pitanjima.

Pored toga, još 2016. godine Izetbegović, koji je tada obnašao funkciju člana Predsjedništva BiH, održao je sastanak s Miloradom Dodikom, tadašnjim predsjednikom Republike Srpske (RS), u restoranu “Barka” u Istočnom Sarajevu. Ovaj sastanak prvobitno je trebao biti održan u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu, ali je ipak održan u spomenutom restoranu. Sastanku su prisustvovali i Denis Zvizdić, tadašnji član SDA i predsjedavajući Vijeća ministara, i Željka Cvijanović, koja je u tom trenutku bila predsjednica Vlade RS.

I 2017. godine, uoči otvaranja Sajma gospodarstva, Izetbegović je večerao u mostarskom restoranu “Romanca” s Andrejom Plenkovićem, Aleksandrom Vučićem, Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem, Miloradom Dodikom i Marinkom Čavarom.

U augustu 2016. godine u restoranu ”Orahovica” kod Konjica trebao je biti održan sastanak povodom usaglašavanja mehanizama koordinacije. Bakir Izetbegović se tada pojavio, ali je napustio restoran nakon što niko iz HDZ-a BiH nije došao na sastanak. Tada je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio da sastanak nije ni trebao biti održan.

Čekali smo ih više od 40 minuta, a danas su propustili priliku da sa SDA dogovore važne stvari za ovu zemlju i propustili su i jedan dobar burek. Institucije će nastaviti raditi svoj posao, a današnji potez HDZ-a neće poremetiti njihov rad. Ovakav odnos stranaka definitivno nije dobar za BiH.

Bakir Izetbegović, 2.8.2016.

S obzirom na to da je i Bakir Izetbegović održavao sastanke i vodio pregovore po ugostiteljskim objektima, Istinomjer njegov stav da se “pregovori moraju voditi u institucijama BiH” ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!