Neispunjeno

I bez rebalansa budžeta, povećani paušali isplaćeni vijećnicima OV Kalesija

Na dnevnom redu 5. redovne sjednici Općinskog vijeća Kalesija, održane 5.7.2021. godine, pod tačkom 3, našao se Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju naknada općinskim vijećnicima, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, članovima Kolegija i članovima komisija i radnih tijela koje imenuje Općinsko vijeće.

U skladu s navedenom odlukom, predviđeno je da se dotadašnji iznos paušala od 350 KM poveća na 650 KM, kao i da se dnevnica koju primaju vijećnici u iznosu od 50 KM poveća na 100 KM.

Nakon što je OV Kalesija na spomenutoj sjednici usvojilo navedenu odluku, načelnik Kalesije Sead Džafić, gostujući 17.7.2021. godine u emisiji “Sedmična hronika” na TV Neon, iskazao je, kako se navodi, nezadovoljstvo tom odlukom, te ustvrdio, pored ostalog, da se “paušal ne može isplaćivati sve dok se ne donese rebalans budžeta”:

Paušal se ne može isplaćivati sve dok se ne donese rebalans budžeta i dok se ne obezbijede sredstva. To je vijećnicima jasno i oni to znaju. Kad ćemo donijeti rebalans i da li će biti dovoljno glasova i ruku za rebalans budžeta…. a da bi donijeli rebalans, moramo obezbijediti sredstva… Tako da nije to baš ono…

Sead Džafić, 17.7.2021.

Na pitanje voditeljice znači li to da “neće od 15. jula”, načelnik Džafić je potvrdio:

Neće sigurno.

Sead Džafić, 17.7.2021.

U međuvremenu, a povodom ove odluke, grupa građana općine Kalesija organizirala je mirne proteste želeći na taj način, kako je tom prilikom navedeno, iskazati nezadovoljstvo “jer smatraju da odluka nije u interesu građana općine Kalesija, koji doprinose punjenju općinskog budžeta, koji iznosi 10 miliona KM.”

Da su vijećnicima OV Kalesija, a u skladu s usvojenom odlukom, uvećani paušali ipak isplaćeni, i to za juli polovina, a za august puni iznos, potvrdio je vijećnik OV Kalesija Mujo Mujkić (Narod i Pravda):

Ovo je zapravo jedan deal između načelnika i njegove većine u Općinskom vijeću te im je prešutno dozvolio povećanje paušala. On je ranije u izjavama kazao da neće isplaćivati uvećane paušale sve dok se ne završi rebalans budžeta. Ali, on je to ipak učinio i mi smo dobili uvećane paušale po odluci Općinskog vijeća.

Mujo Mujkić, 14.9.2021.

Nakon što je Kolegij OV Kalesija odbio zahtjev neformalne grupe građana kojim je traženo poništavanje odluke, vijećnici NiP-a i SDP-a BiH Kalesija najavili su da će na narednoj sjednici OV Kalesija zatražiti uvrštavanje tačke dnevnog reda po hitnoj proceduri kojom bi se odluka o povećanju paušala poništila.

S obzirom na to da su uvećani paušali ipak isplaćeni, Istinomjer obećanje načelnika Seada Džafića da se to neće desiti dok se ne donese rebalans budžeta ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!