Dosljedno

Hrvati od juče mogu biti Hrvati, Crnogorci će se još malo "strpiti"

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je Predsjedništvo ratificiralo Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske. “Od danas svi oni koji se osjećaju Hrvatima i legalno imaju dvojno državljanstvo”, kazao je Radmanović novinarima u Sarajevu.

Podsjetio je da je još 2007. u bh. tijelima vlasti postupak usvajanja ugovora o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom bio završen, ali da je stupanje na snagu spriječeno vetom tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

(FENA, 26. 10. 2011.)

***

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas da je došlo do zastoja u regulisanju dvojnog državljanstva sa Hrvatskom i sa Crnom Gorom, te da je taj zastoj u Predsjedništvu BiH.

“Dvojno državljanstvo sa Hrvatskom postoji i ne postoji. Suštinski ne postoji, jer predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić ne dozvoljava da se to izglasa, iako u praksi putovnice imaju skoro svi Hrvati u BiH i neki pripadnici drugih naroda”, rekao je Radmanović novinarima u Prijedoru.

“Mislim lično da taj posao treba nastaviti ne samo zbog dobrosusjedskih odnosa već i zbog velikog broja građana koji to žele. U BiH treba hrabrije i brže ići na tom putu”, dodao je Radmanović.

(RTRS, 18. 8. 2010.)

Komentar:

Predsjedništvo BiH je, konačno, uradilo jedinu ispravnu stvar – stotinama hiljada ljudi konačno je omogućeno da ne krše Ustav i zakone ove zemlje, a da, pri tom, imaju državljanstvo koje žele. Čovjek koji je blokirao sve procese po ovom pitanju, Haris Silajdžić, više nije u Predsjedništvu BiH, a što je jedan od osnovnih razloga “pomjeranja s mrtve tačke”.
Ostaje zanimljivo pitanje kako će nosioci dvojnog državljanstva – prije svih Hrvati – riješti svoj status u BiH, s obzirom na činjenicu da EU “ne trpi” instituciju dvojnog državljanstva, a da će Hrvatska za dvije godine postati članom Unije. No, svakako je sve bolje nego – ništa!

Pitajte Istinomjer!