Uncategorized

HDZ1990:Suradnja za stabilnu i funkcionalnu državu

HDZ 1990 želi kroz suradnju s narodnim i ostalim demokratskim strankama u BiH doprinijeti uspostavi stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine.


Razlog:
HDZ 1990 jeste u koaliciji sa narodnim strankama u BiH ali je u proteklom periodu stabilnost i funkcionalnost BiH bila ugrazena. ” Sveukupno gledano, Bosna i Hercegovina je postigla veoma ograničen napredak na uspostavljanju funkcionalnijih i djelotvornijih struktura vlasti na državnom nivou. Nedostatak koordinacije, nacionalne tenzije i nedostatak resursa i dalje odlažu reforme. Rascjepkano vođenje politike između države i entiteta i dalje predstavlja glavnu prepreku efikasnom radu državnog nivoa vlasti. Često dupliranje nadležnosti dovodi do povećanih administrativnih troškova.” Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g. ( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ). Isti izvjestaj govori o politickoj nestabilnosti u proteklom periodu vladavine HDZ 1990 i njenih koalicionih partnera.
Objašnjenje:
HDZ 1990 se našao u koaliciji sa narodnim strankama u BiH, ali ista vladajuća petorka sigurno nije ispunjenje obećanja o uspostavi stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je postigla veoma ograničen napredak na uspostavljanju funkcionalnih i djelotvornih struktura vlasti, kako na državnom, tako i na nižim razinama vlasti. Kroz nedostatka koordinacije, nacionalnih tenzija, nedostatka resursa i daljeg odlaganja reformi. Podjele u vođenju politike između različitih nivoa vlasti dolazi do povećanja troškova administracije ( http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 )., te je trenutno stanje daleko od onog postavljenog u ovom obećanju.

Pitajte Istinomjer!