Uncategorized

HDZ1990:Suradnja sa demokratskim strankama koje se zalažu za BiH

HDZ 1990 će surađivati sa svim demokratskim političkim strankama u BiH koje se zalažu za Bosnu i Hercegovinu, cjelovitu državu ravnopravnih naroda i građana, i koje su spremne prihvatiti HDZ 1990 kao ravnopravnog partnera.


Razlog:
Konstantni koraci koalicionog partnera stranke SNSD-a u RS-u pokazuju neispunjenost dijela ovog obecanja. “Republika Srpska je često dovodila u pitanje državne institucije, kao i državne nadležnosti i zakone. Ona je nastavila da traži pravo na samoopredijeljenje i ostala je sistemski protiv prenošenja novih nadležnosti na državni nivo, što se odnosi i na kontekst SSP-a. Štoviše, ona je jednostrano zatražila, bez prethodnog pristanka državnog nivoa i Federacije, da se vrate nadležnosti prenesene na državu prethodnih godina. ” Izvjestaj Evropske komisije o napretku BiH u 2009g. (http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 ). Takodjer ucestale izjave Predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika poput “bilo bi bolje da se u BiH izgradi dovoljno svijesti o mirnom razlazu”. dokazuju neispunjenost obecanja (www.depo.ba/vijest/12817 ).
Objašnjenje:
Unatoč tome što koalicije u Bosni i Hercegovini nikada nisu rezultat programske bliskosti stranaka koje ulaze u vlast, već realnosti etnokratske podjele, sve vladajuće stranke preuzimaju teret odgovornosti za ono što njihovi koalicijski partneri rade u ‘slobodno vrijeme’ na prostoru gdje imaju čvrstu samovladu. Uzimajući u obzir da pored stranaka koje imaju ista ili slična predizobrna obećanja o cjelovitosti Bosne i Hercegovine, u vlasti učestvuje i SNSD, koji je preko predstavničkih tijela Republike Srpske često dovodio u pitanje državne institucije, nadležnosti i zakone (http://dei.gov.ba/bih_i_eu/najvazniji_dokumenti/dokumenti_eu/?id=3783 )., dokazuje neispunjenost ovog obećanja.

Pitajte Istinomjer!