Uncategorized

HDZ1990:Stimulativne mjere u gospodarstvu

Zalagati ćemo se da tijela vlasti na svim razinama donose stimulativne mjere i propise kojima će se poticati ravnomjernije i racionalnije iskorištavanje gospodarskih resursa.


Razlog:
Primjer neispunjenosti ovog obecanja jeste stanje u poljoprivredi i slabim ulaganjima u energetski sektor. “U BiH se, uzimajući u obzir entitete, kantone i opštine, za poljoprivredu izdvaja između 160 miliona i 170 miliona KM, što je višestruko manje nego u zemljama okruženja, a da o Evropskoj uniji i ne govorimo. To nas čini autsajderima u regiji budući da smo rekorderi po uvozu hrane i najlošiji po stepenu zadovoljavanja potreba vlastitom proizvodnjom, svega 12 do 15 posto”, kaže Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH.” ( http://www.seebiz.net/poslovanje/ekonomija/poljoprivreda-i-podsticaji-bih-regionalni-autsajder ). Strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH je jos u fazi prijedloga a i implementacija uveliko kasni ( http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/izdvajamo/SPP-sept-08-PRIJEDLOG.pdf ). Dokument je potreban za nastavak procesa ulaganja u energetiku u svrhu sto boljeg iskoristavanja energetskog sektora (sektora sa najvecim potencijalom).
Objašnjenje:
Ključni nedostatak ulaganja pokazuje se u poljoprivredi, gdje se sa svih nivoa vlasti izdvaja između 160 i 170 miliona KM, što je značajno manje nego u zemljama regiona, a kamoli državama Evropske unije ( http://www.seebiz.net/poslovanje/ekonomija/poljoprivreda-i-podsticaji-bih-regionalni-autsajder ). Također, u energetskom sektoru kao sektoru sa najvećim potencijalom u BiH, kasni se sa izradom strateškog plana, što je rezultat interesnih previranja i blokade daljeg procesa ulaganja u svrhu iskorištvanja punih energetskih resursa. (http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/izdvajamo/SPP-sept-08-PRIJEDLOG.pdf )

Pitajte Istinomjer!