Uncategorized

HDZ1990:Povezivanje sveučilišta

Treba poticati interesno povezivanje Sveučilišta i znanstvenih instituta i gospodarstva, budući da u razvijenim zemljama veći dio financiranja znanosti dolazi iz gospodarstva nego državnog proračuna.


Razlog:
Ministarstvo civilnih poslova je 2008 godine usvojilo Strateške pravce razvoja obrazovanja u Bosni i Hercegovini sa planom implementiranja, 2008.–2015.(http://www.mcp.gov.ba/zakoni_akti/strategije/?id=283) u kojem navodi da je potrebna bolja suradnja sa privrednim sektorom. Ali u dokumentu ne stoji da ce se znanost ubuduce finansirati iz privrede. Takodjer, do sada nema uspjesnih primjera te suradnje.
Objašnjenje:
Ministarstvo civilnih poslova je 2008. godine usvojilo Strateške pravce razvoja obrazovanja u Bosni i Hercegovini za period od 2008. do 2015. godine (http://www.mcp.gov.ba/zakoni_akti/strategije/?id=283). U istom se navodi potreba bolje saradnje sa privrednim sektorom, što predstavlja djelimičnu ideju ovog obećanja, ali ista ne opisuje praktičnu realizaciju ovog pitanja i u sebe nije inkorporirala tezu o budućem finansiranju nauke iz privredne djelatnosti. Također, ovaj dio strategije još nije jasno prepoznat, pa zbog toga i nema uspješnih primjera ostvarene saradnje.

Pitajte Istinomjer!