Neispunjeno

HDZ BiH ipak “dopustio nelegalnom CIK-u BiH” da vodi izborni proces

Krajem jula 2020. godine HDZ BiH u svom je saopštenju za javnost između ostalog “pozvao strane koje participiraju u izvršnoj vlasti na državnoj razini da konačno iskažu spremnost i odgovornost da se i ostale zakonski neutemeljene institucije i procese vrate u legalne pravne i zakonske okvire”, ta najavio svoj odnos spram organizivanja, pripreme i vođenja izbornog procesa od strane aktuelnog saziva Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH).

 

 

 

Ne smijemo i nećemo dopustiti da nelegalna tijela svojim parapolitičkim djelovanjem kroz instituciju SIP-a BiH organiziraju, pripremaju i vode izborni proces koji slijedi u ovoj godini, kao i u svim budućim razdobljima.

HDZ BiH, 29. juli 2020.

Politički subjekti, u skladu sa Uputstvom i rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine koji će se održati u nedjelјu 15. novembra 2020. godine objavljenim od strane CIK BiH, zaključno sa 17. 8. 2020. godine u 16 sati podnijeli su CIK-u kandidatske liste.

Da je to učino i HDZ BiH svjedoči i saopštenje na zvaničnoj stranici ovog političkog subjekta od 19. 8. 2020. godine gdje je pored ostalog objavljena i lista kandidata HDZ-a BiH za predstojeće Lokane izbore 2020. godine.

Hrvatska demokratska zajednica BiH predala je kandidacijske liste za predstojeće lokalne izbore, osim samostalnog izlaska, utvrđene su i koalicije sa strankama Hrvatskog narodnog sabora, donosmo vam kandidate i liste.

HDZ BiH, 19. avgust 2020.

U međuvremenu, CIK BiH je obavio i Žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću, te Ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine za Grad Mostar.

Nakon navedenih aktivnosti CIK-e BiH u pravcu organizovanja, pripreme i vođenja izbornog procesa, uslijedila je nova sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH održana 4. 9. 2020. godine. U saopštenju za medije nije bilo riječi o CIK-i BiH, a uz tvrdnju da će “lokalni izbori potvrditi snagu HDZ-a BiH”, glavna tema pomenute sjednice, kako je navedeno, “bili su predstojeći lokalni izbori te priprema i koordinacija svih razina za kampanju u kojoj će operativni dio biti na općinskim/gradskim razinama uz potporu viših stranačkih razina”.

Predsjedništvo HDZ-a BiH istaknulo je zadovoljstvo postignutim sporazumima i koalicijama unutar Hrvatskog narodnog sabora i zajedničkih nastupa u onim sredinama gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja. Na Predsjedništvu HDZ-a BiH razmatrana je i usvojena izborna strategija HDZ-a BiH za Lokalne izbore 2020. godine koja obuhvaća programski, tehnički i praktični dio za predstojeću kampanju koja će se prilagođavati epidemiološkim uvjetima, obzirom na jesenske i zimske uvjete koji će obuhvatiti kampanju, uključujući prolongirani izborni termin za Grad Mostar. Podržan je rad i aktivnosti Provedbenog izbornog stožera HDZ-a BiH te je posebno istaknut jasan cilj HDZ-a BiH, dobiti većinu od prijavljenih kandidata za načelnike/gradonačelnike, te većinu na listama za općinska, odnosno gradska vijeća, uključujući i liste s koalicijama stranaka Hrvatskog narodnog sabora.

HDZ BiH, 4. septembar 2020.

Ovim Istinomjer obećanje HDZ-a BiH da, kako su naveli u ovom političkom subjektu, “neće dopustiti da nelegalna tijela svojim parapolitičkim djelovanjem kroz instituciju CIK-a BiH organiziraju, pripremaju i vode izborni proces koji slijedi u ovoj godini”, ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!